Сценаристът Димитър Стоянович: ”Откъдето свършва разказът, оттам започва филмът”

Работата на сценариста е като всяка друга работа, изискват се усилия, характер и талант

Автор: Марияна Горанова

Известният кино и телевизионен сценарист и водещ на предаването „Култура БГ“ се срещна с млади почитатели на българското кино и отговори на много техни въпроси. Още в началото Стоянович цитира известната фраза на Атанас Далчев: “Таланти имаме много, но характери твърде малко ”.   

Димитър Стоянович е изявен кино и телевизионен сценарист. Той е главен редактор на списание L’Europeo и главен сценарист на поредиците на БНТ “Великите българи”, “Голямото четене”, “Българските събития на XX век ”. Сценарист е на множество документални филми, а игралният филм по негов сценарии “Снимка с Юки” спечели множество награди, от които и “Златен Витяз” в Русия. Негов е сценарият и на нашумелия сериал „На границата“, създаден по мотиви от произведенията на Йордан Йовков.

Стоянович запозна аудиторията с нелеката задача на сценариста, чиято задача е от един литературен скелет да изгради плътен, жив и дишащ образ. Сценаристът трябва да си представи героя във всяка една фаза от живота му, до най- малката подробност, да се научи да говори техния език и едва тогава може да пристъпи към сценария. Най-тежко е за близки и роднини, защото не знаят с кой точно герой говорят на закуска и с кой следобед, разказа сценаристът за превъплъщенията в образите, които създава.

Срещата с Димитър Стоянвич е част от програмата на фестивала “Пловдив чете” и даде възможност на присъстващите да погледнат зад кулисите на магията, която виждат на екрана и обогати представите им за създаването на сценарий по литературно произведение. Стоянович даде за пример работата над филма “Снимка с Юки”, където е създал сценария по разказ от сборника “На изток от запада” на Мирослав Пенков. Според мен, където свършва разказът, там започва филмът. Защото прочетох разказа и накрая останах крайно неудовлетворен. Затова седнах и написах как продължава историята, допълни Димитър Стоянович.

Статията е публикувана ТУК