Стартираха творческите работилници на Младият Пловдив чете (галерия)

„Езикът на поезията е дълбоко символен, редактирането изисква от вас да извадите смисъла, да качите един етаж по-нагоре текста, който сте написали първоначално и да помогнете той да попие още един-два слоя. Ще се наложи да смените някои от думите, не заради ритъма, а в издирването на по-сложен смисъл. Не се бойте да си играете на асоциации, да търсите думата дни или …месеци… То пък все едно времето съществува. И не се бойте да използвате синонимен речник. Защото в нашия ежедневен език, ние използваме по-кратък набор от думи, които … влизат като инструментариум в речта ни, но не са достатъчни, за да намерим най-точното в поезията“. 

Това е само много мъничка част от вдъхновяващите думи на писателката Ина Иванова към дошлите на творческата работилница по писане на поезия. Тя се състоя на 12.09, в двора на галерия „Джуркови“ в Пловдив. 

Малко след нея започна работилницата по проза с Мартин Касабов. Той посочи, че според него такива обучения не са задължителни за желаещите да пишат, но пък изтъкна, че в писането е важна искреността и ако човек е фалшив на листа, читателите го усещат и не го приемат добре. „Препоръчвам ви книгата на Рей Бредбъри за писането. Толкова любов събужда към четене и писане и разрушава някои от тези интелектуални пречки, които някои хора срещат. На пишещата си машина той си е сложил цитат „Не мисли“. Това е много важно – да изключиш. Може да си ходил на курсове, работилници, да си чел предписания, но когато почнеш да пишеш е добре да се впуснеш абсолютно чисто в историята си и след това да го оформиш“. По време на работилница някои от участниците, които вече са започнали да пишат разкази или своя първи роман зададоха доста въпроси на писателя.

По час и половина продължиха работилниците. Вижте в галерията. ?

На 19 септември от 11 часа в двора на галерия „Джуркови“ ще се състои обучението по отразяване на културни събития с двама утвърдени журналисти от Пловдив – Радослав Иванов и Владислав Севов. Записването е на plovdivchete@gmail.com и във фейсбук страницата на Пловдив чете/Plovdiv Reads.

За да видите още снимките – ТУК