Честит празник! Георги Господинов и „Времеубежище“ спечелиха „Букър“

В навечерието на 24 май Георги Господинов спечели литературната награда „Букър“ с романа си „Времеубежище“. Авторът поделя отличието заедно с Анджела Родел, която преведе книгата на английски.

Това е първата българска книга, която е номинирана и печели престижната международна награда. По тази причина постижението му се определя като историческо.

Церемонията по награждаването се състоя в Лондон късно вечерта във вторник, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

„Нашият победител, “Времеубежище”, е брилянтен роман, пълен с ирония и меланхолия“, пише Слимани, цитирана на официалния сайт на наградите “Букър”.

„Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна.“

„Честит празник, честито чудо на езика“, каза Господинов след връчването на приза. Той благодари на организаторите, на преводача Анджела Родел, на своите читатели и на издателство „Жанет-45“, които издадоха книгата му.

Споделяме една от публикациите във фейсбук – мнение, изразено от Петър Макров:

„И днес Георги Господинов е същият като вчера. Няма разлика. Същият изключителен и световен писател, както и преди. И същият забележимо чувствителен и задълбочен човек.

От вчера има просто една формална, но и много важна промяна. Тя е, че неизброимо много повече хора вече ще знаят кой е той, и ще познават това което пише. Спечелването на една от най-големите литературни награди в света от Георги Господинов и Анджела Родел за книга, написана на кирилица и на български език, от българин, и после преведена фантастично от натурализирана българка и огромен българолюб, на майчиния ѝ език и азбука, точно вечерта преди празника е един от най-големите подаръци, които сме получавали за 24 май от десетилетия.

С това Господинов вече, и институционално, а не само де факто се нарежда до Маргарет Атууд, Юън Макюън, Салман Рушди, Филип Рот, Исмаил Кадаре, Олга Токарчук, Алис Мънро, Айрис Мърдок и други световни литературни имена.

На Маргарет Атууд са ѝ били необходими 4 номинации докато бъде наградена, на Иън Макюън и на Айрис Мърдок – по 6, а Салмон Рушди е номиниран цели 7 пъти докато вземе наградата.

Господинов печели с дебют в номинацията!Изключително!Благодаря Georgi Gospodinov, благодаря Angela Rodel!

Честит празник на просвещаването, на културността и на знаенето!“

Петър Марков