„Какво е да си майка“ на Мая Дългъчева – дар за деца и възрастни

Славена Шекерлетова

В своята най-нова книга, „Какво е да си майка”, любимата на децата авторка Мая Дългъчева прегръща една от „вечните” теми в детската литература – темата за майката, най-обичаният и незаменим спътник. С това издание, тя всъщност прави подарък за рождения ден на своята майка, която обаче не го дочаква. Книгата, както всички на Мая Дългъчева е написана с много обич, внимателност, топлота.

Книгата има посвещение: „На мама, на моите деца – с благодарност и молитва“.

Как дойде идеята за създаването на „Какво е да си майка“?

Исках просто да направя подарък за рождения ден на моята майка – представях си как ѝ изпращам стихотворението, пъхнато в голям букет цветя. Започнах да го пиша малко на шега, в смисъл – без идея да става книга. Нахвърлях разни аспекти на майчинството – своеобразен стихотворен букет. После го показах на Невена Ангелова и тя се вдъхнови да рисува. Чаках да излезе книгата, за да направя изненада на мама за по-следващия ѝ рожден ден. Но тя си отиде внезапно, неочаквано за всички ни. Мислех си дълго за всичко неизречено, пробягано, неизживяно… Мислех си за това, колко пъти съм пропуснала да ѝ кажа „благодаря“ – и на нея, и на децата ми. Така дойде и посвещението – на мама, с благодарност за всичко и с молитва да е светло на душата ѝ, на децата ми – с благодарност за разбирането и с молитва да са добре.

Заедно с Невена Ангелова – художник, сте направили тази чудна книга за деца, много е хубава идеята за различните животинки, предполагам доста по-лесно стига до децата посланието и настроението от текста?

Да, това беше идеята ни – тъй като текстът е метафоричен на места, илюстрациите да го „преведат“ на детски език. Невена се справи чудесно и направи книгата подходяща за всички възрасти. Радва ме, че си я подаряват и възрастни – дъщери на своите майки, майки на своите пораснали деца, а наскоро една прекрасна жена ме помоли за посвещение, за да я подари на снаха си, която ѝ родила внуче… Явно и възрастните възприемат тази книга като хубав подарък, което истински ме трогва – тя беше замислена като подарък. И вярвам, че моята майка все пак се радва там, където е, защото я чете през очите на всички майки.

А за вас, вие как бихте отговорили накратко на въпроса Какво е да си майка?

То е да си отгледаш нещо свое – отговарям с първия стих от книгата. А най-обширната дума, за която се сещам, е сътворяващ човек, създател. С цялото щастие, с цялата тежест, с цялата отговорност, страхове, смелост и безусловна любов, присъщи на сътворяването и отглеждането на нещо свое.

Вие сте един от активните писателите на детски книги, за радост често се появяват нови и интригуващи издания, какво ви води напред по пътя в това?

Това радва сърцето ми – просто се доверявам и следвам тази радост, защото вярвам, че тя знае пътя.