Всичко започва с една приказка

Райна Кацарова

Дали сте се питали някога как след време в спомените оживява дадено събитие?

Присъствайки или участвайки в него, спохождало ли ви е чувство, че сте част от нещо голямо, съществено и оставащо във времето? Именно такова събитие беше откриването на Двадесетото юбилейно издание на фестивала “Пловдив чете“ на Античния театър.

Без помпозност и показност. Но изпълнено с дух и смисъл.

Водещият Даниел Ненчев зададе лек тон още в началото и разказа какво и как се случило през годините с фестивала. „Остров на нормалност, който расте.“ – какво по-добро определение може да се даде.

Появата на издателката Божана Апостолова на сцената и думите ѝ към пловдивчани:  „Благодаря ви, че сте тук! В сърцето ми сте“, накара публиката да избухне в аплодисменти. Божана, както всички я наричат, благодари и на доброволците. След това покани при себе си още едно знаково име за фестивала – перпетуум мобилето Гергана Георгиева – Гери, без чиято енергия и отдаденост нещата едва ли щяха да се случват. 

Във въздуха витаеше вълнение и любопитство относно двете награди – „Орфеев венец“ и „Златна четка“.

Орфеевият венец за високи постижения в съвременната поезията бе връчен от кмета Здравко Димитров на Аксиния Михайлова. Тя от своя страна я прие с присъщата само на големите и истинските поети скромност. Не говори за себе си, а за тези преди нея. За поезията, като един своеобразен амфитеатър, част от който се надява да бъде и да остане. А фактът, че е едва втората жена спечелила венеца, отбеляза, като много важен и вълнуващ. „Тази награда не е за мен, тя е за моите книги“ – ето още една реплика, която заслужава да запомним.

Златната четка за художествено оформление на книги също попадна в грижовни и създаващи високо изкуство ръце – тези на художничката Милена Вълнарова. Кратките ѝ думи на благодарност сякаш обобщиха смисъла и същността на случващото се, наричайки „Пловдив чете“ „Фестивал на здравия смисъл и доброто.“

На финала на церемонията, с думи на благодарност към града и хората се обърна и издателят Манол Пейков. „ Пловдив е символ на устойчивост и този фестивал го доказва.“ Той говори и за съпричастността към случващото се в Украйна. И за вярата в бъдещето. „Аз виждам следващите десет, двадесет, сто, пет хиляди години, през които този град ще просъществува!“

Подарък за присъстващите беше концертът „Приказката P.I.F.“, в което имаше нещо много символично, защото любовта към книгите започва в детството. А там всеки пази по една любима приказка.

Изпълненията на музикантите Иван Велков – китара, Мартин Профиров – барабани, Христо Михалков – бас китара , Владимир Михайлов -вокал, Ерсин Мустафов – вокал, и впечатляващата мултимедия на Поли Герасимова, разтърсиха Античния театър и накараха всички да припяват. Накрая доброволците излязоха на сцената. Този букет от емоции остана запечатан в стотици сторита и клипове из социалните мрежи. Но най-вече в сърцата ни.

А сърцето знае как да помни.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК