Нула32: Все още млади

Марина Мирчева

Първата премиера от месеци насам на пловдивското списание за култура “Нула32” се проведе в рамките на литературния фестивал “Пловдив чете”. На нея редакторите Илия Димитров и Панайот Стефанов представиха новия брой “Все още млади”, който е първият илюстриран брой в историята на списанието.

Идеята за него се родила с осъзнаването на редакторите, че “Нула32” е плод на младостта им: “Когато си млад, наивно вярваш, че можеш да направиш всичко”. Така решили да разкажат за други хора, които, подобно на тях, са създали нещо стойностно, водени от младежкия си порив.

В материала си “12 срещи с все още млади” Илия и Панайот ни запознават с на пръв поглед напълно различни хора. Всички те обаче споделят общия стремеж да се занимават със смислени неща. Сред тях е и координаторката на “Пловдив чете” Крис Димитрова.

Редакторите споделиха, че изборът кой да влезе в броя е бил труден и продължава към момента. Те обмислят да превърнат материала в рубрика, в която да се срещат с талантливи пловдивчани. Друго нововъведение, което възнамеряват да продължат, са илюстрациите.

Автор на критическата рубрика за изкуство този път е консултантът на списанието Здравко Дечев. Той анализира книгата на Емил Стоицов “Записки из губернския град Филипопол 1878-1879”, която също е част от програмата на “Пловдив чете”.

Освен това, във “Все още млади” присъства и текст на журналиста Владислав Севов за младите художници. А страницата за младите музиканти, заедно с разказа от първо лице на певицата Керана за групата “Керана и космонавтите”, правят броя една идея по-музикален, отколкото е бил замислен в началото.

Накрая, Илия, по традиция прочете увода на броя. В него той повдига темата за младостта, която с Панайот обсъждат в диалога си “За една променлива”. За тях това представлява тя – променлива. “Човек може да се чувства млад и на 100 години”, убедени са и двамата.

Не на последно място темата за младостта присъства и на корицата на броя. Недовършените графики в съчетание със зеления фон символизират наивния идеализъм, който хората между кориците притежават, независимо от възрастта си.

Тези от вас, които не са успели да присъстват на премиерата на “Все още млади”, могат до края на седмицата да се сдобият с броя от шатрата на издателство “Жанет-45” на Алеята на книгата.

Снимки: Владислав Христов