Катерина Хапсали: Малките хора носят големите послания

Райна Кацарова

Дори и да имаше предварителен сценарий как трябва да протече представянето на хитовата авторка в Bee Bop Café, той стана излишен. Така се получи, понеже  Катерина Хапсали влетя в срещата силно развълнувана. Задъхана разказа на какво се дължи това: „Тази сутрин аз бях с Лудата от „Дойран“. Който е чел книгата ще ме разбере. Излязох да си взема кафе, а има едни такива, тегави утрини, в които сякаш човечността ти не е на място и ти е мъчно. Има такива сутрини, ако си човек. Излязох да се разходя по „Дойран“ и срещу мен беше Лудата. Дойде, поиска ми цигара. Аз й купих цяла кутия и седнахме заедно. Закусихме, пихме кафе и разговаряхме два часа. Човек никога не знае – малките хора носят големите послания.”

Така започна разговорът между Катерина Хапсали и Кремена Димитрова от издателство “Колибри“, като между стари приятели. Защото, в публиката имаше и такива. Хора, които от читатели се бяха превърнали в близки на авторката. Те също бяха доста емоционално заредени и се включваха с реплики и въпроси. За това как пише, Хапсали “доброволно си призна всичко“: “Аз много лъжа, като пиша. Когато седна пред компютъра, аз съм най-големият лъжец на света. Не случайно се казва художествена измислица. Има, обаче, няколко човека, които са ме вдъхновили много. Писателят това прави – той хваща нещо, което другите може да не го видят, нещо много елементарно, много мъничко и около него той изгражда някаква история”, сподели Катерина Хапсали.

По-нататък стана ясно, че сборникът от десет разказа е посветен на читателите и в предговора, авторката се обяснява в любов именно на тях. Общото между героите в разказите е това, че те, всичките, са чешити, имат нещо, което ги отличава от масата. Именно такъв е и „Перушан Доктор“, който, към момента е откупен за филмиране. Като филм, вероятно ще видим и бъдещия роман “Десислава Ханъм“, върху който работи авторката. Към него вече има интерес от турски продуценти. И тъй като, срещата беше в този етап, в който се разписват книги, хората си говорят с автора тет а тет, аз си позволих да “дам акъл” на една  авторка на бестселъри:

– Така, както разказвате тази история, тя е много космополитна. За нея Балканите са малки. Тази история е за Холивуд.

– О, това е само малка частица от романа. Историята е невероятна, но работата тепърва предстои. Поживьом – увидим!

Заобиколена от приятели, Катерина Хапсали се оттегли към известно пловдивско заведение в Капана. Само бъдещето ще покаже дали ме е послушала.

Снимки: Владислав Христов