Бай Ганьо стигна до Марс

Учениците от 8 б клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив изпратиха героя на Алеко извън пределите на Земята

Таня Йорданова

Учениците от 8 б клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства с ръководител Даниел Русев, представиха театър с пръсти – „Бай Ганьо по света“ пред гостите на Жълтата шатра, като част от програмата на литературния фестивал „Пловдив чете“.

Бай Ганьо пътешества по света, отпътува до Марс и продаде розово масло на марсианците. В своите приключения известният герой създаде смешни ситуации, но и накара малките зрители да се замислят. За всяка една страна учениците бяха подбрали музика, която съпровождаше Бай Ганьо по време на неговите пътешествия – звучеше „Кармина бурана“, японска мелодия и накрая завърши с българско хоро.

След представлението разговарях с ръководителя на трупата Даниел Русев, който е актьор, завършил куклено майсторство в НАТФИЗ през 2016 година.

Как възникна идеята?

Учениците измислиха идеята – обикаля един герой напред-назад, случват се някакви неща, а той създава неприятности на останалите. Разбира се, прави го неволно, но най-накрая, както във всяка приказка, краят е щастлив. Те изработиха куклите. Повечето декори, които виждате, са плодове на идеите на учениците от сценични кадри. Преправяха декора, ако не е издръжлив за сцената. Това е характерно за куклените актьори. Те правят това, което ние правехме като студенти. Плод на търсенията на учениците е и подборът на музиката. – избирахме сред много предложения. Моята задача беше да ги обединя, за да може да бъде представена идеята като представление. И слава богу, че се случи. Така че много съм щастлив, защото учениците проявиха въображение и креативност.

С какво този спектакъл е по-различен?

Децата доразвиха идеята и Бай Ганьо излезе извън пределите на нашата планета, стигна до Марс и продаде розово масло на марсианците. Тази идея възникна няколко дни преди днешното събитие. В търсенията на учениците героят стигна до Трансилвания, но не ни достигна време, за да подготвим и представим и тази идея. Има още много държави, до които може да стигне.  

Какво да очакваме?

Това е отворен процес и търпи развитие. Много се радвам, че имам възможност да работя с този екип,  защото виждам техния потенциал. Надявам се да продължават с този подем. Благодарение на участия в подобни прояви от всички класове, училището става все по-популярно. Тази година ще има голям брой кандидатстващи. Със сигурност ще има още много интересни идеи от талантливите ученици на училището.

Докато разговаряме с Даниел Русев учениците освобождаваха сцената, едно от момичетата носеше част от декора. Помолих Таня Гирчева да сподели своите преживявания за училището и постановката.

Разкажете за себе си и училището?

Обичам да правя нещата. Исках да съм в това училище и се подготвях усърдно за изпита. На изпита бях ужасно притеснена.  Училището е хубаво. За първи път от много време ми се случва да мога да говоря в училище само за позитивни неща. Наскоро една майка на едно момиче ме помоли да я откажа да кандидатства в нашето училище. Аз казах, че не мога го направя, защото не виждам никакви минуси тук. В училище нещата се случват едновременно – заедно с програмата за общообразователните предмети и ученето, вървят и специални неща, които за мен са вид почивка и са доста забавни.

Как възникнаха идеите ви за пътешествията на Бай Ганьо?

В началото решихме да правим етюди, после доразвихме идеята да направим представление. Едно от момичетата направи куклата, която ни заприлича на Бай Ганьо. Тогава  решихме да го изпратим на пътешествие по света. Избрахме държави, в които да се случват различни действия, дори го изпратихме и на Марс. В книгата Бай Ганьо е българин, който обърква нещата, ние доразвихме тази идея.

Какво ще запомните от съвместната работа по това представление?

Създаде се една вътрешна енергия и се чувствам удовлетворена, след като се представихме добре. По време на подготовката, работата по декорите, куклите – всичко правех с удоволствие.

Покрай мен преминава едно момиче, което държи куклата на Бай Ганьо. Помолих  Анна Стайкова да сподели своите впечатления.

Как възникна идеята да създадете Бай Ганьо като кукла?

Господинът (Даниел Русев) донесе главички и тази никой не я искаше. Аз я взех. В началото беше магьосник, злодей и накрая се превърна в Бай Ганьо. Тази кукла стана моя друг образ. Много научих от този герой.

Защо избрахте да учите в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства?

За мен, да си актьор не е просто да излезеш и да играеш, да се разплачеш на сцената. Харесвам когато играя и погледна как очите на зрителите са пълни с щастие. Радвам се, че  Бай Ганьо зарадва децата на Пловдив.

Декорите вече са прибрани, сцената е празна, заглъхнаха и последните акорди на „Кармина Бурана“, учениците заобикалят Даниел Русев, а аз записвам в бележника си, че „изкуството ще спаси света“.

Снимка: Smartcast