Човешката душа в „Деветия облак“ на Галина Вълчева

Станислава Лопатарева

В поредицата от представяне на нови литературни творби на фестивала „Пловдив чете“ е и стихосбирката „Деветият облак“ на Галина Вълчева. Авторката е известна на литературната общност с публикациите в България и чужбина, носител е на множество награди за поезия и проза, доктор по литература за деца и юноши. Тя е член на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти.

„Деветият облак“ успя да препълни залата с почитатели – приятели, роднини, ученици, състуденти, колеги, библиотекари.

Всички с вълнение посрещнаха думите на издателката Божана Апостолова, която сподели, че е много щастлива да ни представи „новата“ Галя. Стихосбирката „Деветият облак“ показва (според думите на редактора й Георги Константинов) нестандартно възприятие на природата, която става по-жива и по-човешка, с още по-голяма чувственост и лиризъм.

В „Деветият облак“ виждам, че тя вече ни поднася един оригинално овладян, цялостен свят от човешка изповедност. Тук авторката е достигнала облачни висини в поетическото си общуване с голямото естество наоколо. Модераторът Румен Денев – поет, литературен критик и добър приятел на Галина Вълчева я поздрави за „свежото й помъдряване“.

Актьорът Симеон Владов, чиито неподражаем глас винаги омайва публиката сподели, че не му се случва често да чете поезия написана от жена. Стихотворенията „Страх“, „Река“, „Албинос“, „Разпятие“, „Мъдрост“ и „Облачна импресия“ в негово изпълнение развълнуваха дълбоко присъстващите.

В края на срещата, Галина Вълчева бе приятно изненадана. Георги Найденов от фондация „Помогни на нуждаещите се“ я удостои с медал и грамота за заслуги в областта на културата. Облакът от любов и възхита, които публиката разкри пред поетесата, предизвика искрените й думи на благодарност. Тя поздрави почитателите си с една прекрасна видео презентация на стихотворението „Белег“, превърнато в песен от съпруга й Асен Димитров – Феликс.

Снимки: Владислав Христов