Нова Асоциална Поезия  с „вампирски“ дебют на „Пловдив чете“

Райна Кацарова

“Ван Хелсинг слуша румънско евродиско и се бори с цветята на злото, за да доживее пенсия и Джулай морнинг. Очакваме ви в поредния юни след края на света, с чесън на врата и кол в сърцето на апокалиптичното четене на Нова асоциална поезия.”

Нека го признаем на младите хора от Нова Асоциална Поезия, поканата за събитието “Дракула в Източна Румелия” звучеше доста интригуващо. Тези, които се престрашиха да дойдат в “леговището на звяра” – club Marmalad, бяха посрещнати от красиво момиче облечено в черно трико с нарисуван скелет, издържан в мексиканската стилистика на Вси Светии. Сценографията, също закачлива, злокобна и “крийпи”, определено постигна желания ефект. В целия мизансцен най-силно впечатление правеше огромен плюшен мечок, изрисуван сякаш излиза от някоя любима комедия на ужасите.

Музиката напълно подхождаше на обстановката и загатваше за естеството на спектакъла. А той определено беше впечатляващ и провокативен. Един подир друг –  поети, писатели, артисти и певици изплуваха от сценичния дим и представяха своята гледна точка за живота. Темите варираха от социални до такива за контакти със свръхестествени сили. От любов и красота, до разочарование и гняв. Разбира се това се случваше по сценарий и тук, като хедлайнер ще посочим Александър Арнаудов – един от най – изявените творци в проекта и списанието Нова Асоциална Поезия. Други интересни персонажи бяха маскирани като Булката на Дракула, влюбена двойка силно напомняща комсомолци или Ромео и Жулиета, вампири и дори мернахме едно-две зомбита.

Сред публиката не липсваха леко шокирани погледи, разменени между изпълненията на артистите. Имаше и аплодисменти, подвиквания “Браво!” и опити за включване в музикалните изпълнения. И въпреки, или може би пък допълнени от целия вампирски “камуфлаж”, добрите текстове и поезията оставиха истинска насладата за присъстващите. Мнозина си тръгнаха с подаръци –  книги предоставени от авторите или „Продължаваме отвъд  – Антология на НАСП“ на Издателство „Библиотека България“.

Накрая ватата от пълнежа на плюшения мечок, хвърчаща до преди малко по подиума, беше обратно прибрана и ципът на гърба му вдигнат до следващият пърформанс.

За да не изпусна някой от участниците споделям своеобразния афиш с имената на всички замесени, предоставен ми от Александър.

Водещи – Любомира Видева и Виолета Златарева. Музика – Маргарита Омар. Гост-изпълнители – Вероника Савова и Мариета Драгиева. Актьори – Яна Божанин, София Джустрова, Ванина Йорданова. Творчески състав – Евгения Динева, Христо Вучев, Манол Тончев, Мартина Танева, Алкира Неделчева. Участници: Айча Заралиева, Александър Арнаудов, Даяна Чобанова, Евгения Динева, Еди Румян, Иван Чорлев, Мария Михайлова, Петър Канев, Ренета Бакалова, Стефан Гончаров, Цветозар Цаков.

Провокацията е втора природа на младостта, а творецът трябва да пази духа си млад, да бъде широко скроен и отворен за нови приятелства. Именно такива са част от целите на фестивала “Пловдив чете”. А взривоопасната смес от двете не липсваше на новите социални поети.  

Снимки: Райна Кацарова