„Ремонт в света на образите“ и Лъчезар Бояджиев в ролята на реконструител

Марина Узунова

В последния фестивален ден от Алеята на книгата, „Пловдив чете“ постави най-вълнуващия, смислово заключващ сърцевината акорд с представянето на каталога „Ремонт в света на образите“ на Лъчезар Бояджиев. Представянето събра много различни хора – от тепърва навлизащи в историята на съвременното изкуство, през вдъхновяващите се от него, до вдъхновители, готови да опознават себе си през това изкуство и дори случайни минувачи пред галерия „Сариева“, които, привлечени от разговора между Лъчезар Бояджиев и директора на Националната галерия в София Яра Бубнова, просто сядаха, за да послушат. Имагинерно дори, в публиката е имало една промяна на образите, едните се превръщаха в другите последователно, за кратко и за по-дълго.

Лъчезар Бояджиев е завършил Националната художествена академия през 1980 година. В момента той е един от най-ярките представители на съвременното изкуство в България и един от най-разпознаваемите творци от Източна Европа. Той въвежда и развива използването на понятия и теоритични маркери в българското съвременно изкуство, усилено търси връзката между „артиста“ и „зрителя“, противопоставя се на липсата на контакт между двете.

Отношението между артиста и публиката се прояви като красиво изплетена паяжина и по време на представянето – топлотата и сърдечността към присъстващите бяха толкова наситени. През 2020 година Лъчо представя в Гърция изложбата „Ремонт в света на образите“ с куратори Яра Бубнова и Теодор Маркоглу. Пловдивската публика имаше възможността за първи път да види макета на изложбата (Лъчезар Бояджиев винаги прави такъв макет за изложбите си, защото смята, че това спомага за ползотворната работа между екипа в галерията и твореца) и да се запознае с подредбата – такава, каквато е била в галерията.

Каталогът представя всички творби показани в Гърция, като те са придружени от кратки текстове, които описват с размах идеите на отделните произведения, използваните материали и въобще всичко, което би задало линии за значенията на представеното, но без да възпира погледа, мисълта и интерпретацията. Бояджиев нарече изложбата своебразен ремонт на общопознатите места, които получават нови символни значения, близки до самия него.  Яра Бубнова допълни тази перспектива с идеята за приспособяване на образите към начина, по който виждаме света, тъй като при тях има постоянна промяна, една „променлива постоянност“, зараждаща се между нас.

По нейно мнение, самият Лъчезар Бояджиев е „готов да ремонтира и случилите се образи, и тези, които предстои да се случат“. Така изложбата и каталогът изглеждат като завършена обиколка по един познат път, за който обаче си открил, че можеш да извървиш по още безброй много начини и да усещаш само познати очертания, които да запълниш със собствени форми. За Лъчезар Бояджиев всяка работа от каталога е със специфична история и реализира различни идеи. В контекста на фестивала беше интересно да разберем повече за „Философско гробище“, творба, която силно разтърсва представите. Бояджиев обобщи значението като „отказване от миналото с неговите догматични конструкции, които водят до социална травма“. Това е особено вълшебна идея, като обожествено погребение с рисунки на ковчези за книги – елементът на уважение към книгите се примесва с твърде важния елемент на обич към личността и нейните възприятия за света преди и света после. По думите на Лъчезар Бояджиев „излишните книги, са „изхвърляни“ в инсталации“ и нима това не кара всеки един от нас да намери нов смисъл за прераждането на книжното битие в света ни и да се убеди, че образът може да бъде реконструиран отново и отново?

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

Фотограф: Ванеса Попова