Как се пише хайку – началото е поставено!

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2023

Основните правила и принципи за писане на хайку разкри писателят Владислав Христов пред участниците в първата за тази година творческа работилница на литературния фестивал Пловдив чете.

Желаещите да научат повече за най-кратката литературна форма имаха възможността и да напишат свои хайку текстове, като менторът коментираше и даваше препоръки на всеки един поотделно.

Съвременността ни е подвластна на кратките форми, вероятно и поради това хайку добива все по-голяма популярност из целия свят. То преди век излиза от Япония и се разпространява в световен мащаб.  

„Това е най-кратката литературна форма и най-достъпната. Всеки може да опитва да пише хайку. Това, че е кратка форма съблазнява много да опитват, но провалите в хайку са и много големи, защото хайку е една мишена. То или се е случило или не се е случило. Но това не трябва да плаши никого, защото всеки е започнал отнякъде“, сподели Владислав Христов с присъстващите, както и разказа за своето прохождане в този жанр.  

Очаквайте информация за следващото обучение в рамките на Литературняи фестивал „Пловдив чете“, което ще се проведе в края на април. Следете блога www.plovdivchete.com, както и фейсбук страницата https://www.facebook.com/Plovdivchete, за да не пропуснете важна информация.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития на град Пловдив за 2023