Да нарисуваме велоцираптор с Владимир Николов

Таня Йорданова

„Около нас се разхождат истински, живи, сървеменни динозаври. На два метра виждам един динозавър, който се опитва да кълве парче хляб.“ Чуват се детски възгласи: „Гълъб!“ „Да. Птиците са единствената група динозаври, които са оцелели и са живи и днес.“

Така започна работилницата по палеоарт на Националния природонаучен музей при БАН с водещ  Владимир Николов пред Жълтата шатра, част от програмата на „Пловдив чете“. 

Владимир Николов е автор на книгата „Песента на титаните – история за динозаври“.

  • Разкажете, как възникна идеята за работилниците по палеоарт?
  • Националният природонаучен музей при БАН от дълги години си сътрудничи с анималисти, флористи и научни илюстратори, накратко ДАФНИ. Освен докторант съм и член в ДАФНИ. С колегите там и от страна на музея, се зароди идеята преди година и половина да се правят работилници по научни илюстрации от всякакъв тип: растения, съвременни животни. Понеже аз се занимавам с изследвания за динозаври и рисуам динозаври, започнахме да провеждаме работилници за палеоилюстрации. Първите работилници бяха в София, след това в Природонаучния музей в Пловдив и в Асеновград. Присъства разнообразна публика – деца от 6 години, придружени от свои близки, които също се включват и рисуват.
  • Откъде се появи желанието за рисуване и изследване на динозаври?
  • През 199-та с излизането на филма „Джурасик парк“. Бях дете, чаках „Лека нощ“ и гледах предаване, в което въртяха трейлъри на филми. Тогава реших, че ще изследвам динозаври. Аз рисувам от дете. Завърших Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, където получих художественото си образоание. След това завърших бакалавър, магистър съм по геология и палеонтология. Докторант съм 4 година. Нещата се вплетоха –  рисуване и интерес към науката.
  • Освен работилници по палеоарт, Вие сте автор и илюстратор на книгата „Песента на титаните – история за динозаври“.
  •  Книгата представя третата ни експедиция в град Трън, която проведохме с колегите от БАН през 2020 година. След нея има още две експедиции, като през август ни предстои шеста. Изследваме кости от динозаври, открити по българските земи. Предстои и представяне на книгата.

Снимки: Красимир Кръстев