Сериозното литературно „Превъртане“ на Петър Денчев в Пловдив

Райна Кацарова

Премиерата на едноименния роман на издателство „Жанет 45“ се състоя в Bee Bop Cafe  пред отбрана и отдадена публика. Открояваха се познати имена от пловдивските литературни среди и самата издателка – Божана Апостолова. Въпреки и същевременно съобразявайки се с противоепидемичните мерки присъстващите се насладиха на изящния разговор и задушевната  обстановка.  Събитието беше предавано и следено на живо във Фейсбук.

В началото Красимир Лозанов представи автора. Петър Денчев е успешен театрален режисьор, носител на наградата от националния конкурс за нов български роман  „Развитие“ с  ръкописа си “ Тъй както мъж целува жена, която обича“. Предишният му роман – „Малкият бог на земетръса“ е номиниран за литературната награда „Хеликон“ през 2019 година. Произведенията му са преведени на сръбски, македонски, словенски, английски, немски и фарси.
Красимир Лозанов разказа за познанството си с автора и допълни, че винаги го дава за пример като творец, който е „широко скроен“ и  „без сръдни и нелепи съпротиви“ относно книгите си. „Това са текстове, който нямат задача да развличат, не са развлекателни,  не ни занимават с някакви автобиографични, преживени истории. Те са фикционални в най-пълния смисъл на думата. Това са текстове, насочени към важни за нацията проблеми. А „Превъртане“ е роман важен, стойностен и  незаобиколим, адресиран към всички, които смятат себе си за задълбочени сериозни читатели “  

От залата прозвучава гласът на Божана Апостолова: „Напоследък имаме доста хубави  книги“,  което става своеобразен преход към втората част. Своето място до автора заема литературният критик Борис Минков, който е и редактор на  „Превъртане“. Той от своя страна отдаде дължимото внимание на  художника Христо Гочев и впечатляващата корица на книгата.

В последвалия задълбочен литературен анализ на произведението научаваме, че то принадлежи към жанра на моралитето. Редакторът навлезе предпазливо и без излишно разкриване на сюжета за метаморфозата на старицата Мария в младата жена Кристина. Изтъква, че героинята бива натоварена от всичко старо и точно в апогея си рухва. Съществен момент в романа е презареждането на видовете и отношенията между поколенията.

Борис Минков  споделя,  че с удоволствие е работил с автора и го „въвлича“ в разговора.  Петър Денчев започна така: „Нека след толкова много сериозно говорене, аз първо да ви успокоя всъщност, че това е един много ироничен роман. Много сатиричен роман. Роман, който преди всичко преобръща шаблоните, в които ние сме създадени“. По-нататък авторът сподели, че съвременният човек е дълбоко отчужден от себе си и не познава нуждите си. Разказва как дълго е наблюдавал различни хора и си е записвал фрази, как е събирал истински прототипи за героите. Става въпрос и за идеализирането на миналото, двойственият живот в социалните мрежи и за товаи че авторът не винаги симпатизира на персонажите.

Вечерта завършва с автограф и приятни реплики. Опитвам се да разбера от Петър Денчев какво се случва с тази „отмъстителна стара жена“.  Той се разсмива: „Само че в младо тяло! Приятно четене!“  

Режисьорът си остава режисьор – никакво повдигане на завесата преди представлението.

Статията е публикувана в сайта Капана