Георги Връбчев и акордите на човешкото

Живка Аджеларова

Пътят на надеждата е трънлив, но героите на Георги Връбчев никога не се отказват да вървят по него.

Сборникът с разкази, озаглавен „Акорди“ и публикуван в края на изминалата 2021 година, беше посрещнат сърдечно от пловдивчани в Литературен салон Spirt & Spirit, който се оказа тесен за любителите на добрата литература.

„Когато човек има някакво призвание, независимо какво е образованието му, той следва своя път и постига високи резултати.“ С тези думи модераторът Мирослава Цанева откри събитието, като допълни, че книгата е ценна заради присъствието на чисто човешките измерения на живота, към които читателят се връща отново и отново, преразглежда ги и ги преосмисля.

„Според мен усещането за музика има структурна връзка с това за литература. Три са компонентите за усещането за звук, а те са съвсем актуални и когато говорим за литературата – източник, среда на разпространение и реципиент. Съответно за литературата – въображението на автора като източник, литературната среда, където книгата заживява, след като напусне пространствата на фантазията, и, разбира се, читателят.“ – сподели Георги Връбчев и разкри, че един от разказите, „Песента на глухара“, съвсем не присъства случайно в сборника.

„Фокусът в него не акцентира толкова на самото ловуване, колкото на доброто и надеждата, които просветват заедно с първите слънчеви лъчи в края на разказа. Централно място в разказа заема и тайнствената мелодия на гората.“ – допълни още авторът.

За разлика от Рей Бредбъри, който смята, че човек задължително трябва да е пиян, когато пише, за да забрави за обграждаща го реалност, Георги Връбчев използва действителността по-скоро като фон, служещ като основа на достоверността на историите. Според автора на „Акорди“ човекът на изкуството рядко успява да улови бял цвят от живота и да го прехвърли едно към едно в творбата си. По-вероятно е въпросният бял цвят да спомогне за създаването на нюанси на другите присъстващи багри.

„Дигиталните варианти на литература влияят на книжния пазар, тъй като са доста по-достъпни, практични и икономически изгодни – отбеляза Връбчев. Според мен четящите хора в България не са намалели, дори напротив – през месеците на пандемия, ограничения и забавяне на темпото на живот у много хора отново се възроди любовта към книгите и природата“ – коментира още той и допълни, че намира дигиталните издания за много добър начин съвременната българска литература лесно и бързо да достига и до почитателите си в чужбина.

Към края на събитието се зароди интересен разговор между Георги Връбчев и пловдивската публика, който протече под звуците на музикален акомпанимент, изпълнен от Михаил Пеев.

фотограф: Ванеса Попова