Соня Първанова съживява книги с техниките оримото и киримото

Станислава Лопатарева

Магията на книгата е в това, че има способността да заразява, дори когато е в преклонна възраст, прочитана милиони пъти и загубила външния си блясък. Това доказва със своята творческа работилница „Наслада за очите и душата – нов живот за отчислените книги“ Соня Първанова- библиотекар при НЧ „Христо Ботев 1898“ в град Рила. Идеята й се заражда от желанието да намери път, начин и средства за попълване на библиотечния фонд на читалището с нови книги.

Сладкодумна, емоционално зареждаща , творчески любопитна, Соня открива техники за превръщане на, както тя се изказва „дълбоко заспали книги“, да намерят нов дом по нов и красив начин. Тя създава ръководство, за да сподели опита си като библиотекар за библиотекари, но и не само.

За първи път представя своя опит, като добра практика през 2021 година пред 85 участници от България в Пловдив на конференцията „Насърчаване на четенето“, инициатива за „Втори живот на книгата“.

Оримото и киримото са техники на прегъване и изрязване, открити не от японци, а от германския компютърен специалист Доминик Майснер и Аня Щайнер. „Ори“ означава сгъване,  „Кири“ – изрязване, а „мото“ – книга.

Присъстващите в работилницата библиотекари от училища и читалища, начални учители, преподаватели в детски градини успяха със съдействието на авторката на „ARS IN LIBRO“- изкуство в книга, да създадат книга – букет, книга – клетка и сърце.

В тази кратка творческа работилница, благодарение на увличащата Соня, се предизвикаха интересни творчески хрумвания. И всички се съгласиха с идеята, че книгата винаги може да намери нов път и дом, под всякаква форма, дори и като подарък – букет, предмет – клетка, сърце и портрет. Защото книгата е вечна!

Снимки: Станислава Лопатарева