Изложба с плакати на ученици и студенти за „20 години Пловдив чете“

Живка Аджеларова

Христина Ангелова, 2 място, АМТИИ

Казват, че никога не е късно човек да предизвика себе си с нещо съвсем ново. Затова и всяка година организаторите на литературния фестивал „Пловдив чете“ изненадват и включват в програмата си поне едно различно събитие.

Именно по случай 20-тата годишнина от създаването на фестивала за първи път беше обявен конкурс – проект за плакат 20 ГОДИНИ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ. В него взеха участие 29 ученици и студенти с общо 34 проекта, които бяха оценени от авторитетното жури в състав: Костадин Отонов, художник и преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“, Петър Чучулигов – преподавател по „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“, доц. д-р Александър Гьошев – ръководител катедра „Дизайн“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Елица Сърбинова – художник и илюстратор. Творбите са представени в изложба в Централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“, където ще могат да бъдат разгледани до 9 юни.

На откриването на събитието журито също приветства участниците в конкурса.

„Първо нека ви благодарим, че дойдохте на откриването. Явно в събитие се превръща не само фестивалът, а и всичко, случващо се около него и засягащо друг вид дейности. Да благодарим и на нашите домакини, все пак сме в храма на книгата – Народна библиотека „Иван Вазов“, на всички, които бяха част от организацията и, разбира се, на участниците.“ – посочи доц. Гьошев.

„Искам да кажа само, че пловдивчани, освен че четат, рисуват също много добре, особено младежите. Така че можем да се гордеем – Пловдив е известен като Градът на художниците. Още повече, че сега можем да съчетаем картините с литературата и така да навлезем още по-дълбоко в света на изкуството.“ – добави г-н Отонов.

Модераторът на събитието Славена Шекерлетова уточни, че фестивалът „Пловдив чете“ дава гласност не само на литературата, но и на другите изкуства.

„Знаете, че една книга като продукт, не е само литература – има корици и илюстрации, по които работи художник, а представянето ѝ най-често се оповестява с плакат.“ – допълни още тя.

След тези думи последва кулминацията на събитието – награждаването на отличените от журито. Първото място безапелационно завоюва Георги Георгиев – студент в Националната художествена академия, специалност „Плакат“ и участващ в конкурса с четири творби. Второто място си поделиха Христина Ангелова и Дамян Енев – и двамата възпитаници на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, а на трето място се нареди Теодора Узунова – ученичка в специалност „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко  Лавренов“.

Бяха определени и три поощрителни награди: първа – за Виктория Видевска (възпитаничка на НХГ „Цанко  Лавренов“ и настояща студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“), втора – за Гергана Андреева (студентка в специалност „Графичен дизайн“ в ПУ „Паисий Хилендарски“) и трета – за Костадин Лайдов (ученик в „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“ – гр. Пловдив).

Наградите предостави издателство „Жанет – 45“.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

заглавна снимка: Атанас Кънев, НБ „Иван Вазов“

Линк към ГАЛЕРИЯ

ГАЛЕРИЯ 2