„Жираф в чашата“ разказ за музиката на различните поколения

Христина Начева


Знаете ли тази песен?

„…Така че, само двама

ще влезнем с теб във храма…“

Именно със „Само двама“ на Нова генерация – шумно и енергично – започна представянето на новата книга на Николай Ценков – „Жираф в чашата“ в Bee Bop Café. Независимо дали харесвате динозавърска музика или пост динозавърска естрада, или, като мен, имате нужда някой да ви удари едно рамо в търсенето на това, което ви допада, тази книга има потенциала да бъде извор на вдъхновение.

Това е сборник, събрал в себе си историите на сменящите се поколения и тяхната музика, запечатала чувствата и светоусещането им. Всеки от разказите има вписан в себе си собствен музикален фон, който помага на читателя да се потопи в атмосферата. Книгата дори има собствен плейлист в Spotify! В него може да намерите хитове като „While My Guitar Gently Weeps“, „Starman“, „Hallelujah“ и много други.

Имахме удоволствието да чуем разказа „Жираф в чашата“, прочетен изключително емоционално от модераторa Кремена Димитрова, PR на издателство Colibri. Една странна жирафена история, започваща в хипарска кръчма във Виена, под съпровода на Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Грейтфул Дед и Цепелин и завършваща със среща на „съвършено място“ – гробищата.

Николай Ценков, в чиято глава се раждат тези истории, е на 35. Учил е право и има докторантура по социална философия. Което е по-важно, той е особено харизматична личност и със сигурност можете да научите много от него. Както сериозни неща, така и това, как чайките са се оказали в София – те са социални емигранти, качили се на влака от Бургас в търсене на храна. Кремена Димитрова ни издаде, че можем да открием препратки и към друга негова страст –  психологията –  в един от разказите, озаглавен „Сънят на Ирма“, в който главната героиня сънува, че е гонена от самия Фройд. Посланието на Николай за вечерта? Ако се заслушаме по-внимателно, поколенията всъщност никога не са спирали да си говорят.

Ако след всичко прочетено с право ви е яд, че сте пропуснали тази среща, може да се сдобиете с разказите и да потърсите автора някъде из София около „Ъгъла на Кравай“. Все още не зная, къде се намира това култово място на бунтарите от предишното поколение, но със сигурност си струва да се проучи.

Снимки: Ванеса Попова