Връчиха Националната награда „Христо Г. Данов“ за 2021 година

На тържествена церемония в двора на къща „Христо Г.Данов“ в Стария град обявиха и наградиха носителите на Националната награда „Христо Г. Данов”. Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г.

Водещ на тържеството бе Снежана Павлова, а музикален домакин – Росен Кукошаров трио.

Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Комисия, председателствана от Весела Кондакова – заместник-министър на културата и членове:  Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив, проф.д.ф.н. Клео Протохристова – представител на община Пловдив, д.н. Силва Хачерян – началник –отдел „Регионални дейности“ в МК, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, Рада Шарланджиева – преводач, проф. Людмил Димитров – хуманитарист и преводач, Димитър Христов – директор на Съюза на българските писатели и Филип Попов – художник, илюстратор определи номинациите в първия кръг на конкурса и определи победителите във второто си заседание, което се състоя часове преди церемонията.

Връчени бяха осем награди в категориите: Българско издателство; Автор на българска художествена литература; Преводач на художествена литература; Автор в областта на хуманитаристиката; Автор на издание за деца; Художник или дизайн и оформление на книга; Представяне на българската книга и Библиотечно дело.

Членовете на комисията връчиха на носителите на наградата диплом, статуетка и парична награда. Статуетката на наградата „Христо Г. Данов“ е с автор Диана Райнова, внучка на Николай Райнов и дъщеря на живеещия в Париж скулптор Боян Райнов. Номинираните получиха диплом.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков връчи Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура. Тази година неин носител е големият пловдивски белетрист Георги Стоянов.

Ето и носителите на Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура за 2021 г. в осемте раздела:

Българско издателство

Издателство „Факел Експрес“ („Творения“, автор Владимир Хлебников)

Автор на българска художествена литература

Бойка Асиова, автор на книгата „Роден на Великден“, издателство „Жанет 45“

Преводач на художествена литература

Стефан Русинов, за превод на книгите „Живи“, автор Ю Хуан, издателство „Жанет 45“ и „Трите тела“, автор Лиу Цъсин, издателство „Колибри ООД“

Автор в областта на хуманитаристиката

Нонка Богомилова, автор на книгата „Балканите: белязани пътища (1991 – 2016)“, издателство „Парадигма“

Автор на издание за деца

Сотир Гелев, автор на книгата „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“, издателство „Точица“

Художник или дизайн и оформление на книга

Дамян Дамянов, художник на книгите „Метаморфозата“ от Франц Кафка и „Приказки на пишещата машина“ от Джани Родари, издателство „Сиела“

Представяне на българската книга

Литературен вестник

Библиотечно дело

Мая Николова Димитрова, библиотекар в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Снимки: Владислав Христов