Светът има нужда от вълшебните замъци на „Пловдив чете“ и архитектурната работилница на Магдалена Ръжева

Таня Йорданова

Всички деца знаят какво е замъкът Хогуъртс. Това е най-известното училище за магии, в което се обучават Хари Потър и неговите приятели. Част от известната книга на Джоан Роулинг, с подробно описание на замъка, прочете на пловдивските деца архитектът Магдалина Ръжева. Пред жълтата шатра на „Пловдив чете“ тя проведе работилница по архитектура, като обясни на малчуганите някои от основните правила за построяването на замъци. Децата получиха най-различни материали: картони, хартия, пръчки и докато издигаха своите крепости, зададох няколко въпроса на Магдалина Ръжева.

Как се появи училището по архитектура за деца?

Всичко започна покрай моите деца преди 10 години. Видях колко се забавляват с нещата, които аз правя. Така възникна идеята да създам нещо специално за деца. Те  още от ранна детска възраст се интересуват от строителство – кубчета, обърнати маси, столове. Те се забавляват и наистина им е много интересно. После, децата учат в училище, правят макети и ги осмислят по-добре. Архитектурата е много всеобхватна и от нея може да се научат много неща за историята, математиката, литературата. Днес работилницата е свързана с литературата и един известен замък – магическият Хогуъртс.

Вълшебните замъци, които децата строят сега, ще направят ли света по-добро място за живеене? 

Да! При тях няма фалш и измама. Децата имат нужда да провокираме тяхната фантазия.

Детската архитектурна работилница е част от двадесетото издание на фестивала „Пловдив чете“. Какво ще пожелаете на „Пловдив чете“ ?

Аз съм възхитена от атмосферата. Пожелавам да продължавате да развивате такава богата програма – това е празник на книгата.   

Оказва се обаче, че вълшебните замъци се строят трудно. Докато провеждаме интервюто, едно момиченце носи своя макет при г-жа Ръжева. Има нужда от помощ, за да оформи едната кула. След него се нарежда момченце. Няма възможност за повече въпроси, детската работилница по архитектура е в разгара си. Пъстро и шумно е около Жълтата шатра. Децата на Пловдив градят своите замъци.

Погледът ми спира на един необикновен макет, оцветен е наполовина в жълто, с високи кули. Марти, който е доброволец, се е надвесил над замъка и лепи от едната му страна рози – червени, розови, сини, които другите доброволци на „Пловдив чете“ създават по специална технология с цветна хартия.

На финала на архитектурната работилница, децата си тръгват с построените замъци и с широки усмивки. Една от крепостите остава в Жълтата шатра, защото е специално създадена от доброволците за фестивала. За да има вълшебства и занапред!

Литературният фестивал „Пловдив чете“ се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.