Родители, не се намесвайте прекалено, научете децата сами да избират добрата книга

„Посланикът на библиотеките“ Вал Стоева с литературно ателие “Как да оценяваме книгите“ за малките на фестивала „Пловдив чете“

Марияна Горанова

Книгата трябва да влезе в живота на децата още от най-ранна възраст, убедена е главната редакторка на сайта „Детски книги“ Вал Стоева. Голяма част от времето си тя е посветила на лична кауза – да научи малчуганите на любов към книгите и четенето. Ролята на родителите в този процес е голяма. Те трябва да изградят усет и разбиране за добрата книга и да помогнат на децата си, като развият и у тях критерии за доброто четиво, смята Стоева. “А като цяло  критерии за добрите книги нямаме и е наистина трудно да се ориентираш, кое е качествено и кое не е.  Хубаво е възрастните да си изградим ясна представа за доброто четиво. Целта ни  е да учим децата как да търсят качеството – в книжното тяло, в текста и илюстрациите. Детайлът прави литературата и всичко е важно“, споделя Вал. 

Тя е главен редактор на сайта “Детски книги“, председател на съвета на фондацията “Детски книги“ и редактор “Детска литература“ в  „Аз чета“. Удостоена е със званието “Посланик на библиотеките“, връчено й от Българска библиотечно-информационна мрежа и координира пряко кампаниите “Читателска щафета“ и наградата за най-добра книга “Бисерче вълшебно“.

В рамките на фестивала “Пловдив чете“, Вал Стоева проведе литературното ателие “Как да оценяваме книгите“. Деца на възраст над осем години, които са членове на различни литературни клубове от страната, се събраха конферентната зала на Народна библиотека “Иван Вазов“, за да научат повече за добрата литература. Вал Стоева обърна специално внимание върху отличителните белези на качествената книга. Тя разказа на децата за дългия път на печатното произведение от писателя до читателя, изясни работата на илюстратора, редактора, коректора, печатницата и подчерта, че всяка една от тях е от изключителна важност, за да бъде издадено добро четиво. По време на ателието децата имаха възможност да разгледат в детайли различни полиграфски решения, да откроят качеството и значението им и да добият конкретни умения как да познаят и изберат наистина добрата книга сред многообразието на пазара.