„Пловдив чете“ обучи младежи как да пишат за фестивалния блог

След броени дни на Античния театър в Пловдив се открива официално двадесет и първото издание на най-големия литературен фестивал в България – „Пловдив чете“. Вече по традиция, организаторите предварително провеждат литературна работилница с младежи, желаещи да се занимават с журналистика.

Обучението по журналистическо писане е част от програмата Пловдив чете 2023 I Лято и тази година е конкретно насочено: „Как се пише за блога на Пловдив чете“. Сайтът Plovdivchete.com през годините се превърна в самостоятелна и пълнокръвна медия, която предлага информация за книжния фестивал, за неговите участници, представя детайлно всички събития от програмата и с помощта на младите журналисти-доброволци отразява всички по-важни събития. Рубриката „Новини“ извървя свой самостоятелен път и вече представя културните събития под тепетата през цялата година, а не само в рамките на фестивала. Сайтът развива и друга самостоятелна рубрика – „Голямо като дума“, където помества ревюта на нови книги и срещи с интересни автори.

Фестивалният блог за поредна година покани журналиста Радослав Иванов да предаде на младите бъдещи репортери всичко, което знае за писането и журналистиката. И този път желаещи да се учат младежи не липсват. Всички са амбициозни и мотивирани, а някои вече публикуват текстове в различни онлайн медии.

Радослав Иванов

 „Много съм доволен, децата ми направиха страхотно впечатление. Мислят бързо, реактивни са, имат вече натрупан литературен и информационен бекграунд, трябва им малко практика“, обяснява как е преминало обучението Радо Иванов.

„Тези обучения дават реален шанс на младите хора да влязат директно в журналистическата професия. Защото в „Пловдив чете“ ги подготвяме и веднага започват да отразяват реални и сериозни културни събития. Разбира се, не ги оставяме сами, до тях сме и помагаме с каквото можем“, споделя организаторът на литературната работилница Славена Шекерлетова.

Славена Шекерлетова и Радослав Иванов

В работилницата те ги запознават с основни понятия и постановки при създаването на журналистическия текст, обясняват какви са неговите компоненти и на какви правила се подчинява написването на информацията, как трябва да бъде подредена тя, кое е най-подходящото заглавие и ги учи как да отсеят и да се фокусират върху най-важното, за да го предадат точно и адекватно на читателите.

Бъдещите доброволци за блога на Plovdivchete.com научават и как да направят добри снимки, върху какво да внимават при отразяване на културно събитие, какви въпроси да не пропускат и как да реагират в непредвидени ситуации.

След теоретичната част, младежите получиха и практическа задача. Те трябваше да изчетат дълго интервю с носителя на „Международен Букър“ Георги Господинов, да отделят различните теми, по които говори писателят, да подберат най-значимото и атрактивното от разговора и на тази база да изберат фокус на своите статии, да напишат добро заглавие и да преценят обема на материалите.

Младежите показаха завиден нюх и отношение към задачата. Всички са възхитени от социалния феномен, който Господинов провокира наскоро – в България да се извият дълги опашки за книги. И отдадоха дължимото на тезата му, че българското „чудо на езика“ може да ни измъкне като нация. Защото езикът е по-стар и по-важен от държавата и той винаги е оставал и ни е спасявал, когато държавата я няма.