Навън е пролет-ходете пеша. По празниците-прочетете някоя книга. И още:

Райна Кацарова

„Юмор есть дело сериозное!”

Така Петър Краевски даде начало на творческата работилница за писане на хумористичен текст, която се проведе в ZOOM като част от програмата на фестивала Младият Пловдив чете.

И както подобава на добър и щедър учител, нашият ментор първо премина през теорията. Уточни какво е ирония, самоирония, сарказъм, сардоничен смях. Говори за епиграмата, за силата на тирето, което може да бъде показалец, шпага и пръст, който сочи. Разбрахме, че и тук по-малкото е повече, когато е на място казано. Разгледа хумора като жанр не само в литературен, но и исторически план. Запозна участниците с най – изтъкнатите му представители от древността до наши дни, не само световните, но и нашите родни. Истинско вълнение предизвика автентичен запис на Радой Ралин.

Но какво е теорията без практика?

Курсантите писаха хумористично буриме по зададени рими. След това редактираха епиграми и писаха собствени такива. Накрая бяха предизвикани да създадат пародия на известното стихотворение „Щурец и мравка“. Времето напредна и тази задача остана за домашна, също като в училище. За награда по преценка на г-н Краевски най-добрите неща ще прозвучат в следващото му предаване „Алтер его“ по радио Пловдив. Всички получиха покана да се включат и в надпреварата на вестник „Стършел“ за откриване на млади дарования. Участниците в работилницата ще получат и книга по желание с автограф от самият Петър Краевски.

Темата на уъркшопа беше “Сатирата – малката сестра на поезията” , а както сам нашият ментор изтъкна: „Тя може да не е по-красивата, но със сигурност е по-симпатичната сестра, затова добрата сатира се пише от добри поети и писатели“

Навън е пролет – ходете пеша. По празниците – прочетете някоя книга. И не забравяйте – с усмивка животът е по-хубав!

Видяхте ли сега силата на тирето 🙂