Петте мъртви кучета на Михаил Сикора – завладяващи крими истории за човешките отношения

Марина Узунова

Успешният чешки преподавател и автор на криминални романи представя за пръв път на българска земя своята книга „Пет мъртви кучета“ като част от програмата на фестивала „Пловдив чете“.

Михаил Сикора пише активно от 2012 година. Той е автор на поредица криминални романи, чийто герой е комисарката Мария Вирова. Заедно с това Сикора пише монографии, изявява се и като успешен сценарист на чешките сериали „Живи мишени“ (2019) и „Заден план на събитията“ (2022) съвместно с Петр Ярховски. Книгите му за Мария Вирова са използвани като вдъхновение за създаването на сериала „Детективите от Пресветата Троица“ (2015-2019).

Сикора преподава теория на романа и води курс по творческо писане. В работата си като писател изповядва идеята, че основата на писането е да не се страхуваш. Това се опитва да възпита и у своите студенти, които му дават основание да има оптимистично виждане за бъдещето на романа като жанр. Симбиозата между преподавателя и писателя за него създава усещане за познание на механизмите на писане, което се съчетава с вдъхновението и осъзнаването, че всяко произведение трябва да се различава от предишното и от следващото. Именно това показва и перспективността, и вълнението в романа му, представен в културен център „Тракарт“.

Криминалният роман „Пет мъртви кучета“ отново въвежда образа на комисарката Мария Вирова, а също и на искащата да се докаже Кристина, които трябва да разследват странен случай на три отвлечени от зоопарк мечки и пет заровени мъртви кучета. По време на представянето на книгата, модераторът Таня Янкова и писателят със съдействието на преводачката Димана Иванова, очертаха ролята на разказвача. Той трябва да е комбиниран, всевиждащ разказвач, но и да разказва с ограничено знание. Така се създава картината на обществото, редом с изграждането на мистерия, защото читателят може да се вгледа в причините, които водят до нарушаването на реда и да проследи както видимото в историята, така и невидимото, което стои зад действията на разследващи и престъпници. Психологическата игра води и до интересното раздвоение на човешките преживявания в един и същи миг и умело поднася различни перспективи чрез близки до човека реакции в отделни ситуации.

Михаил Сикора сподели по време на дискусията, че „Пет мъртви кучета“ е роман, вдъхновен от епизодите на сериала „Детективите от Пресветата Троица“. И затова му е било доста по-трудно да превъплати основните идеи в творбата. Но съдейки по многобройната публика и топлата връзка, която възникна между автора и присъстващите, книгата със сигурност е предизвикала вниманието на пловдивчани, а представянето й заема своето важно място в програмата на „Пловдив чете“.

„Пет мъртви кучета“ стига до пловдивските читатели с подкрепата на Чешки литературен център – София и Моравската библиотека в Бърно.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

Фотограф: Ванеса Попова