За глаголицата и нейните тайни

Станислава Лопатарева

Една „смела крачка“ на „Пловдив чете“ – дебют на нашия колега -доброволец Таня Рейн, която представи глаголицата в светлина, в която не всеки я познава.

Със своята приятелка и дългогодишна преподавателка – хореограф – Деси Цветкова – Русева от Плевен, двете дами поднасят интересна и полезна информация за първоизточника на българската азбука.

Подготвили увлекателни материали за малки и големи, предизвикателни гатанки и с музикални ритми, те успяха да заинтригуват публиката с историята на глаголицата. По своеобразен начин чрез танц и рисуване разкриха, че всяка буква се съчетава с цвят, музикална нота и движение.

Така всеки успя да изпише своето име на глаголица. Децата изтанцуваха и името на фестивала “ Пловдив чете“ под звуците на народните ритми, като всяка буква имаше свое движение. От танците се заразиха и малки, и големи. След дълги проучвания на глаголицата и на кирилицата се стига до заключението, че всичко има свой свързващ елемент.

Тази първа обучителна (както самите авторки определиха) работилница предизвика любопитство и интерес и към танцьори, и към музиканти, и художници. С пожелания до нови срещи и повдигане на други познания, публиката се раздели с тези емоционално заредени Таня и Деси. Очакваме ви отново!

Снимки: Станислава Лопатарева