Нула 32 представи Медийният брой – за авторефлексията, медиите и мястото им в пловдивската култура

Марина Узунова

Светът на журналистиката е подложен на сериозни промени в последните години. Дори можем да кажем – на катаклизми. Интернет наложи съвсем нови правила и начини, по които информацията достига до хората. Вече знаем всичко за всички. И можем да напишем в социалните мрежи каквото си пожелаем за всеки. Тази свобода обаче роди грозното лице на фалшивите новини и медийните спекулации.     

За щастие, Пловдив има едно издание, което коренно се различава по своя замисъл, по езика, на който разказва и най-вече по темите, които публикува на своите страници. В този смисъл „Нула 32“ е остров на спасението. То отдавна е най-очакваното списание под тепетата. Почитателите му трудно издържат тримесечната пауза между отделните броеве. А чакането винаги си струва. Заради великолепния опознавателен взор върху Пловдив, върху разнообразните моменти и проблясъци в българската култура, които предлага.

Главният му редактор Панайот Стефанов представи най-новия, 28-и брой, като част от фестивалната програма на „Пловдив чете“. „Медийният брой“, както са го нарекли в редакцията, е като парче от пъзел, което пасва сред предишни броеве като „Джазовият брой“ или „Град на художници“ и е посветено на медиите, важна част от „творческите гилдии“ на Пловдив. Чрез събраните истории на някои известни медийни лица на града, научваме повече за пловдивската журналистика, а и за самата професия, като поле на информация, заявяване и търсене. Броят е изпълнен с вълнуващи истории. Авторите и „гостите“ Камелия Гарева, Антония Александрова, Мартин Касабов, Владислав Христов, заедно с Нери Терзиева, Веселина Божилова, Иво Дернев, Десислава Шишманова, Марин Данев и още много други оформят темата на броя. Панайот Стефанов припомни традиционните за списанието „силни отделни рубрики“ и подчерта новото в юнското издание – срещите с винаги интересните медийни хора, както и смяната в критическата рубрика.

„Нула 32“ не търси „надпреварата с други медии, а дълбочината“, описа накратко изданието известният модератор на културни събития Ина Иванова. „Именно дълбочината е признак за качеството на медиите, а навярно и за обратната реакция от страна на читателите. Списанието носи в себе си културната журналистика, мисленето на съвременното градско пространство и подтиква човек да продължи да търси информация, да търси себе си“, каза още Ина. И допълни: „Във време на силен спад в изключително важната регионална журналистика, токсичността на съществуващата такава, промяната заради социалните мрежи и факта, че „информацията се интересува от нас, а не ние от нея“, „Нула 32“ заявява себе си чрез качеството на подбора на информацията“, обобщи тя.  

Журналистът Иво Дернев, който се включи към края на представянето, стилизира полето на „бавната журналистика“, към която според него принадлежи списанието в цялото си съществуване. Той отбеляза и нуждата да се търси информация от всеки един човек.

„Нула 32“ винаги се е стремяло да подтиква и провокира читателите си към активност, да ги кара да търсят смисъл, да се информират и да ценят дълбочината и естетиката, с които екипът създава и разказва своите теми от колоритния живот на Пловдив.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

Фотограф: Владислав Христов

Още снимки ТУК