„Книга за нас“ на Мария Донева

Живка Аджеларова

Българският език оправдано се слави с богатството на лексиката си. Който обаче, се опита да опише с думи емоцията от срещата си с неустоимо очарователната Мария Донева и нейната стихосбирка „Книга за нас“, с изненада открива как речникът му се оказва крайно недостатъчен и безпомощно слаб, за да изпълни тази нелека задача.

„Имам огромното удоволствие и привилегия да ви представя жената оркестър, жената тимпани, цигулка, виола, контрабас и също много често – тромбон.“ С тези думи издателят Манол Пейков откри събитието и добави, че Мария Донева идва от града на операта – Стара Загора.

За това, че личността на авторката е свързана по някакъв начин с музиката, любителите на поезията биха се досетили, заради изящния ритъм, виртуозно изпълнените рими и силно въздействащите върху емоциите строфи, с които се отличават стиховете в „Книга за нас“.

„Преди време, когато превеждах големия американски поет Лоурънс Ферлингети, бях много впечатлен, че още през 1978 година той констатира, че поезията се е превърнала в нещо бетонно без душа и без музика и че в 3000-ната година хората ще се връщат назад и ще се чудят защо е застинала поезията, защо сме ѝ позволили да крачи с прозаични крачки из нашите здания. Сред малцината съвременни български автори, чийто глас не е прозаичен, а е отчетливо поетичен, е и Мария Донева“ – обясни още Манол Пейков и сподели пред публиката, че освен забележителен автор, тя е и блестящ преводач.

„Иска ми се да кажа преди всичко, че ние познаваме стила на Мария, но „Книга за нас“ е малко по-различна – в нея има една стаена тъга, но и много прикрито щастие и лекота“ – допълни представянето и поетесата Ина Иванова.

Самата Мария Донева пък поясни, че в книгата се редуват смешни и тъжни стихотворения така, както и в живота се редуват весели и тъжни периоди. „Няма човек, който да е щастлив непрекъснато, както няма и такъв, който да страда постоянно, ден след ден“ – каза още тя.

По-късно авторката разказа трогателна история за това как родителите на бебе в кувьоз са се свързали с нея, споделили са, че детето е на командно дишане и на следващия ден лекарите ще изключат апарата, при което малката или ще започне да диша сама, или ще загине. Родителите помолили Мария Донева в часа на изключването да бъде мислено с бебето им, а малко по-късно се обадили, за да ѝ съобщят, че детето ще живее. Съвсем скоро те отново изпратили запис на вече порасналата госпожица, изпълняваща песен на езика на баските.

„Стихотворенията и книгите ни събират заедно“ – завърши историята Мария Донева. По време на срещата прозвучаха стихотворения, както от „Книга за нас“, така и детски стихотворения, чийто автор и преводач е старозагорската поетеса.

Едно от тях беше „Лека нощ“:

 Стана късно, вземи си такси.
 Предпочитам да ходя. Мерси.
 Бабо Мецо, ела и изяж ме.
 Силуети и сенки изящни,
 яркосини, блещукащи, тънки,
 черни клони, замръзнали, звънки,
 и луната оранжева лъсва,
 едра капка вода се откъсва
 и замръзва, и тупва в снега,
 пускат клоните черни рога,
 яркосиньото става лилаво,
 и сърцето ми става кораво,
 виждам как се разделям с дъха си,
 мисля как да посрещна страха си,
 и изобщо не е безизходно,
 продължавам да крача свободно,
 просто всичко е нощно и трудно,
 виждам ясно, спокойно и будно,
 беше тежко, по-тежко ще става,
 но съдбата – каквато-такава,
 и животът – добър-лош, но мой си,
 а така, мила моя, герой си,
 повърви си сама още малко,
 поплачи си, дори да е жалко,
 прибери се, звънни на вратата,
 сваляй якето, стопляй краката,
 поприказвай, какво ново има,
 нищо ново, все същата зима,
 всички знаят, че близо е краят,
 всички знаят, че другите знаят,
 някак справят се, всеки различно,
 всеки собствено, скрито и лично,
 слава богу, че весела ти си,
 и късметът е с тебе, личи си,
 да бе, гледам те, все лъчезарна,
 трябва много да си благодарна,
 благодарна съм много, така е.
 Лека нощ, лека нощ.
 И това е. 

Казват, че там, където свършват думите, започва музиката. Поезията на Мария Донева успява да събере в едно усещане експресията и на двете изкуства. „Книга за нас“ и това е.

Снимки: Владислав Христов