„Пловдив чете“ запозна децата с живота и творбите на Владимир Димитров – Майстора

Таня Йорданова

Като част от програмата на „Пловдив чете“ художничката Кристина Тужарова представи „За Майстора на цветовете“ – книга за деца, в която се разказва за живота на големия български художник Владимир Димитров – Майстора.

Кристина Тужарова провежда художествени ателиета за деца и е един от създателите на проекта „История на изкуството за любители“. Неговата цел е широката аудитория да се запознае с живота и творчеството на известни художници.

 „Книгата започва с разказ за детството на Владимир Димитров. Майстора е роден през 1882 година и сега отбелязваме 140 години от рождението му. Ще прочетем част от книгата и после ще порисуваме – първо с молив, а после и с пастели“, приковава вниманието на децата Кристина.

След като чуха откъси от книгата, малките художници започнаха да рисуват макети по рисунки на Майстора.

В настъпилата тишина зададох няколко въпроса на Кристина Тужарова.

Лесно ли се пише за деца книга за Владимир Димитров – Майстора? И защо първата книга от проекта Ви е за него?

Да се пише за деца е винаги трудно и се изисква много отдаденост. Още повече, когато се разказва за Владимир Димитров – Майстора. Той е един много чист човек, с положителен характер и изкуството му впечатлява децата с цветовете си. Майстора е характерен като образ и характер и лесно може да бъде представен в една илюстрация за деца. А аз съм впечатлена от него като живописец и артист.

На кой художник ще бъде посветена следващата книга?

След проведена анкета избрахме да запознаем децата с личността и творчеството на Иван Милев. Един също изключителен български художник.

Какво ще пожелаете на фестивала „Пловдив чете“?

Да поддържате ентусиазма си в създаването на този празник на книгите!

Литературният фестивал „Пловдив чете“ се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.