Капка Кънева в „Лабиринта на сенките“

Станислава Лопатарева

Капка Кънева е артист, който обича силните творчески предизвикателства и винаги търси начин да надскочи себе си. Часове наред тя подрежда своите вълшебни хартиени творения спрямо светлината, търси играта на сенките, които са скритият автор в сложните й на пръв поглед инсталации. Всъщност, сложността е единствено във въображението на художничката и на зрителя, който е свободен да интерпретира изумителната игра между светлините и хартиените фигури.    

Носителката на наградата „Златна четка“ за 2021 година е един от най-известните илюстратори на книги в България. И не само. Тя работи с редица европейски издателства. Миналата година получи престижната номинация за наградата ALMA на шведското правителство на името на Астрид Линдгрен, носител е на редица високи отличия за илюстрация в България и чужбина. Капка Кънева е главен асистент в Националната художествена академия, където преподава в катедра „Книга, илюстрация и графика“. Автор е на изследването „Играта като книга“. Тя не спира да експериментира в областта на модерната илюстрация. Нейните творби, съчетаващи хартиените форми със светлина, цветни нюанси и движение, създават магически светове и дават възможност на посетителите сами да „дописват“ инсталациите, като променят цветовете и силата на светлината. Така зрителите наистина потъват в лабиринта от сенки на Капка.

Известната художничка гостува на Пловдив със светлинната изложба, която е част от литературния фестивал „Пловдив чете“ и специално за нея създава непоказвани другаде аранжировки. Създадена в последните 6 месеца, които Капка Кънева изрязва от хартия, метал и дърво различни сюжети от приказките и любими известни герои – Змеево цаство, гори тилилейски, Змеево ложе и неговите булки. Вълшебният свят на фигурите, цветовете и сенките, които Капка събира в едно приказно въздействие, ни отнасят в дебрите на вечното детско любопитство и жаждата да открием Атлантида или Дафне и пеперуденото царство. Чрез светлината авторката се опитва да отвори нови визуални светове, в които фигурите заживяват по нов начин.   

Чрез безкрайната игра на тези елементи, художничката се стреми да провокира вниманието и да привлече деца и възрастни към желанието за четене. Впечатлението от магията, която Капка Кънева е сътворила в галерия „Лабиринт“, най-добре изрази един от първите посетители, пловдивският художник Ангел Китипов: „Наистина останах без думи“.

Светлинните творения може да се видят до 26 юни. Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

фотограф: Владислав Христов