fbpx

Имало на земята една прекрасна, малка страна

Приказките, които Светла Чиракова рисува от вълна

Таня Йорданова

Представянето на „Омагьосана приказка“ на издателство „Колбис“ бе наситено с цветове, музика и наричания.

„Каква е вълната?“ Децата докосват цветните вълнени влакна и отговарят. Научават интересни факти – откъде се появява вълната и защо се нарича жива. Руното на овцете се изпира и след още няколко дейности, от обработената вълна се изработват дрехи.

Светла Чиракова разказа за началото, когато преди пет години започва да рисува, като вълнените влакънца се превръщат в бои, а ръцете й в четка.  После се вдъхновява и създава приказки. Първата издадена приказка е „Омагьосана приказка“. Илюстрациите ѝ са осемдесет и всяка една от тях е реална картина. Тя има и аудио формат, като музиката е написана от Стефан Вълдобрев в изпълнение на Теодоси Спасов. На сцената се разнесе музиката и героинята от приказката започна да нашепва думите, които ѝ разкри Слънцето.

На финала Светла Чиракова покани участниците в работилницата да си изберат по четири цвята от вълната и да си намислят мечта. Вълната сама нарисува чудни картини, а писателката ги нарече да се сбъднат.

Как възникна идеята да рисувате с вълна и да пишете приказки?  

Преди да започна да рисувам с вълна бях финансист. Винаги съм обичала да правя различни неща с ръцете си. Преди пет години открих магията на вълната. Най-напред започнах да правя рабитилници с глина, хартия и прежда. Посещавах курс по грънчарство и човекът, който го водеше, ме изпрати на курс за вълна.

Какво е характерно за работата с вълна?

На курса разбрах какво е мокро плъстене. Вълната се пръска с вода и сапун и се подрежда по специален начин, после се точи, все едно са кори за баница. Вълната сама се сгъстява. По този начин се правят дрехи, шапки, шалове. Има и сухо плъстене. Толкова ме увлече заниманието с вълна, че започнах да търся информация навсякъде.  Научих, че още прабългарите по времето на хан Кубрат са използвали техниката с мокрия плъст да си уплътняват юртите, седлата на конете и за попиване на потта.

Как възприеха Вашите близки заниманията с вълна?

Моите приятели казваха, че се занимавам със селски работи и то при положение, че технологията е напреднала твърде много. Аз, обаче, мислех, че щом тези знания са дошли до наши дни, плъстенето трябва да продължи във времето. Бях сигурна, че ще измисля начин, по който да привлека хората и ми хрумна идеята да рисувам с вълна.

Откъде идват идеите за Вашите картини и приказки?

Моето хоби е да снимам, а после запечатвам в картина емоцията. Когато ме вдъхнови една картина, започвам да пиша по нея. Появяват се и други картини за същата приказка. Най-напред написах „Цветна приказка“, която е за Черно море.  Имам вече няколко написани приказки, като първо издадох „Омагьосана приказка“. Създаването на картини от вълна и приказки е непрекъснат процес на надграждане.

Снимки: Владислав Христов