Да разбиеш митовете – Пламен Асенов с четвърти том на „Великите европейци“

Станислава Лопатарева

Снимка: Радио Пловдив

В поредицата си „Великите европейци – сагата продължава“ /фондация „Про либрис“ и БНР – Радио Пловдив/ журналистът Пламен Асенов продължава да ни запознава със знакови имена от историята. Целта на автора обаче е да ги представи под различен ъгъл.

Още от първия си том, той включва бележити личности – Ричард I Лъвското сърце, от Сафо до Джон Ленън, от Ювенал до Лех Валенса. Взимайки по малко от биографията на всеки един от тях, авторът композира всичко останало. Силният му интерес  към  провокативните личности на епохата иска да покаже, че не винаги отпечатъкът от тях е положителен.


Поредният му четвърти том „От Есхил до Жан Мишел Жар“ следва линията за разкриване или както самият автор сподели: „Да ошамариш“ с добре поднесено чувство за хумор дадена историческа личност.

Много добре работи тандемът с художника на книгите Александър Гьошев, който сподели, че тази поредица, чиято тема е необятна откъм личности, цели да разкрие човешките страни по хумористичен и ироничен начин. Усещането за човечност.

Снмика: Под тепето

Повече от десет години книгите на Пламен Асенов (както той сам е определил, че ще бъдат 10 тома) се слушат като радио поредица по програма „Хоризонт“ на БНР. Асенов повдигна завесата, че се подготвя и видео към книгите му. Така че, в най-скоро време читателите ще могат да се срещат с творбите му и визуално.

Модераторът на представянето на четвъртия том – журналистът Георги Ангелов, с присъщото си чувство за хумор подсказваше за интересни факти от живота на европейските личности.