„Кинематограф“ представи „Книга и късо кино“

Ивета Русинова

Възможно ли е книгите и филмите да вървят ръка за ръка и къде точно се появява точката на пресичане по между им? Именно на този въпрос ни се отдаде възможност да си отговорим с помощта на „Книга и късо кино“ представени от платформата „Кинематограф“ и част от програмата на „Пловдив Чете“.

В уютната атмосфера на Bee Bop Café, зрителите се насладиха на шест късометражни филма. Водещ на събитието беше Калина Николова, редактор в „Кинематограф“, която изтъкна целта на платформата да популяризира късометражното кино, което и до днес си остава силно подценявано. Тя също спомена и за позитивната страна от тягостната 2020 година – по време на карантината четенето на книги се е увеличило драстично. Калина само ни загатна отговора на въпроса, които си зададохме в началото, но до извода щяхме да достигнем чак в края на вечерта.

Платформата „Кинематограф“, която съдържа най-богатата колекция от местно и чуждестранно късометражно кино, представи общо шест продукции, половината от които бяха български. Всички бяха обединени от темата за „дистопията на една реалност“ и влиянието на технологиите върху човешките взаимоотношения. Вечерта беше открита с филм, част от селекцията на фестивала в Трибека, разкриващ как социалните мрежи изменят представата ни за романтика и в който много млади хора биха могли да се припознаят. Прожекцията завърши с българския филм на режисьора Мартин Илиев „Може би утре“, който организаторите умишлено бяха оставили последен, заради силното му въздействие върху зрителите.  

По време на прожекцията присъстваше усещането, което така ни липсваше през изминалата година, а именно удоволствието от споделеното преживяване. Кафенето бе изпълнено от шушукане, гръмогласно кикотене, остроумни реплики, внезапни възклицания, кънтеше от смях на всяка комична сцена и потъваше в тишина на драматичните моменти – едно позабравено преживяване от киносалоните. Именно това е и общото между книгите и филмите, историите, които обединява хората и предизвикват дискусии. Целта на „Кинематограф“ бе постигната, наистина няма значение дали филмът ще е дълъг три часа или три минути, стига да успее да ни докосне.

Ако случайно сте пропуснали събитието, някои от прожектираните филми са все още достъпни за гледане в платформата.