Иван Андрусяк се срещна с пловдивски ученици

Таня Йорданова

Иван Андрусяк е редактор, поет и детски писател от Украйна. Номиниран е за най-престижната световна награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“. Носител е на най-голямата украинска награда „Леся Украинка“.

Като част от фестивала „Пловдив чете“, Иван Андрусяк представи книгата си „28 дни от живота на Катерицата“ пред петокласници от ОУ „Райна Княгиня и СОУ „Д. Матевски“. Книгата е включена в световната селекция за детските книги. Преводач е Димитър Христов.

Авторът, по забавен начин представи книгата си, в която пише за сериозни теми, които трябва замислят младите читатели. Интересният сюжет е структуриран в четири истории. В тях главен герой е умно момче с прякор Бурундук. Бурундук е определен вид катерица.

Бурундук има мечта, поставя си цели и се заплита в бъркотии. Въпросът дали имат мечти, оживи учениците и те се надпреварваха да изрекат своите. Иван Андрюсак разказа, че Борундук, не само мечтае да стане герой, но прави така, че да се сбъдне мечтата му. За да я осъществи, се налага да премине през изпитание. Да мълчи в продължение на една седмица. Той преминава през изпитанията, за да получи това, което не му трябва. Авторът допълни, че когато казваме на децата „Пази гората от огън“ или „Обичай Родината“ – тези думи не предизвикват никаква реакция. Когато преминават самостоятелно през изпитания, децата и младите читатели разбират разликата между доброто и злото.

В един от разказите, който се казва „Задачи по физика“, героят трябва да реши много по-сложна задача от тези по физика. Проблемите, които поставя авторът, са свързани с общуването между момчетата и момичетата. Включени са социалните мрежи и това прави историята позната на учениците.

На финала на срещата Иван Андрюсяк, сподели, че като малък е мечтал да стане писател. Научил се да чете на 3 г., а на 6 написва първата си книга. Във всяка от творбите му присъстват негови истории. Авторът разказва, че когато започва да пише книга, я носи дълго време в главата си. Щом започна работа по нея, отивам на вилата, където няма онлайн връзка. Обикновено не пиша продължения на книгите, защото искам всяка следваща да е по-различна от предишната, сподели Андрусяк.

Пловдивските ученици участваха активно в разговора с писателя, който се осъществи благодарение на модератора Красимир Проданов и преводача Ана Багряна.

Снимки: Ванеса Попова, Таня Йорданова