Рене Карабаш до най-скритите кътчета на умовете

Превърналият се в ежегоден и обичан фестивал „Пловдив чете“ и за 17-та година радва пловдивчани с всевъзможни интересни събития

Тази година най-четящитя фестивал е насочен към най-малките

Като Европейска столица на културата за Пловдив няма по-важна задача от тази, да покаже пред Стария континент своите най-уникални черти. А какво по-впечатляващо от нашата азбука и възможностите, които предоставя пред нас, като средство за сътворяване на толкова богато литературно творчество.

Но какво се случва, когато думите не стигат? Когато емоциите надделеят? Когато фантазията вземе превес над реалността? Когато нашият малък имагинерен свят стане по-приемлив и ни се струва по-реален от материалния? За това „четохме“ през изминалия ден. Като част от програмата на „Пловдив чете 2019“ в най-артистичния квартал – Капана се проведе събитие с присъствието на И. Иванова. С помощта на изумителни аудио-визуални средства пред зрителите се развихри историята, скрита зад заглавието „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“.  

От съвсем обикновените, познати на всеки трепети на сърцето, а именно любовните, през мечтите и бляновете по невъзможното, до най-дълбоките екзистенциални въпроси, ни преведе текста. Пропити с много емоция, минутите отлитаха една след друга, а у зрителите се зараждаха купища първични въпроси, сякаш по детски всеки бе готов да засвидетелства личните си размисли и страсти, пробудени от текста. А не е ли това най-голямото признание към един автор.

Със сигурност произведението на Рене Карабаш може да се гордее с постигнатия резултат.

Невероятното четиво в съчетание със средствата за съвременна комуникация с публиката достигна до най-скритите кътчета на умовете на присъстващите. Гласът на Велизар Бинев даде материален облик на думите, изписани в „писмата“ към едно бъдещо мечтано време.

СТАТИЯТА Е ПУБЛИКУВАНА В МЕДИАКАФЕ