„Да отгледаш читател: наръчник за родителите“ с Вал Стоева

Таня Йорданова

Валентина Стоева е председател на фондация „Детски книги“. Повече от десет години работата ѝ е свързана с насърчаване на четенето на книги в България. Координатор е на единствената националната награда „Бисерче вълшебно“, в която само и единствено деца гласуват за книгите.

„Работата ми, която е свързана с насърчаването на четенето на книги показва, че децата имат желание да четат. Само че ние, възрастните, не винаги знаем какво да направим, по какъв начин и в кой етап да предложим подходящата книга, за да подържаме този интерес жив. „Да отгледаш читател: наръчник за родителите“ се появи, като отговор на нашето желание да помогнем на родителите, защото началото на четенето започва най-напред в семейството“, с тези думи Валентина Стоева застана пред публиката, която очакваше представянето на книгата, като част от програмата на „Пловдив чете“.

Тя описа дейността на фондацията и подчерта важността на избора на точните книги за всяко дете, защото, когато децата намерят своите книги, тръгват по пътя на четенето. Валентина Стоева, като човек, отдаден на мисията си, акцентира, че четенето е важен процес за развиване на функционалната грамотност – умението да се извлича информация от различни източници, да се анализира, да се обработва и да се вземат решения, които помагат и са добри, както за самите деца, така също допринасят за развитието на обществото. „Това е мисията на фондацията – да научим децата да харесват четенето“, заяви Валентина Стоева. Според нея, националната награда „Бисерче вълшебно“ предоставя на децата правото да избират и това е важен елемент в превръщането им в читатели.

Вал Стоева сподели, че работата по книгата, за да достигне тя до читателите, е отнела три години. Авторът на книгата „Да отгледаш читател: наръчник за родителите“ – Алисън Дейвид е специалист от Великобритания и работи с родители, учители и библиотекари.

Книгата „Да отгледаш читател: наръчник за родителите“ е разделена на няколко глави и задава една универсална рамка. Четенето е представено, като дълъг процес и неразделна част от родителството. Алисън Дейвид описва ясни насоки и точни съвети – какво да правят родителите и какво да не правят, както и стратегии, които да опитат. Възможно е някои да не работят за конкретно дете, но със сигурност ще работят за друго, подчерта Валентина Стоева. В книгата е включена и глава, в която се описва въздействието на компютрите върху децата. Всеки родител може да намери себе си, собственото си семейство и собственото си дете и да прочете как четенето да процъфтява в днешно време, когато е изправено пред сериозното предизвикателство на технологиите. Те са конкуренция на книгите и децата много по-лесно посягат към тях. При книгите, допълва Валентина Стоева, за разлика от екрана, удоволствието идва по-късно във времето, то е много силно, но трябва детето да има търпение. Живеем в стресова ситуация и се търси незабавно удовлетворение и дигиталните технологии спестяват това търпение.

Книгата „Да отгледаш читател: наръчник за родителите“ обхвща голям възрастов диапазон – от нула до шестнадесет – седемнадесет години. Говори се за желанието на децата да четат, което е различно от четенето в училище. Четенето е възможност за всяко дете да развие логическото си мислене, както и да вижда критично, да анализира, да има творческо мислене и това зависи от любовта към четенето. Когато тази любов се очаква да започне в училище, вече е твърде късно. Защото инвестицията на родителите в ранна възраст се отплаща през следващите двадесет години, допълни Валентина Стоева.

Главата, посветена на училището, отразява спецификата на британската образователна система. Алисън Дейвид разказва за срещи с учители, които изразяват разочарование, че не им остава време да четат с децата, както и да обсъждат книги, които не са включени в програмата.

Вал Стоева сподели, че книгата представя четенето, като логично свързано с етапа на детското развитие. Бебетата имат потребност да пипат книгите. По този начин предметът книга влиза в живота на детето. Когато детето стане на възраст от две до шест години, книгите трябва да са с картинки. Често обаче, родителите намират тези книги за безсмислени. Това са книги, в които текстът и илюстрациите са свързани. Ако възрастен прочете текста, няма да разбере нищо, но когато гледат илюстрациите, децата научават новата информация. Друг етап, допълни Валентина Стоева е, когато децата тръгнат на училище. Тогава те имат нужда от съвети. Четящите родители правят грешка в този етап – когато детето се научи да чете само и те спират да му четат. Пренебрегва се фактът, че до трети клас децата се учат да автоматизират процеса четене. Едва след трети клас се наблюдава осмисляне на това, което са прочели. В книгата няма конкретни съвети, защото четенето е индивидуален процес и всеки човек се учи по собствен начин да чете.

Валентина Стоева пояснява, че когато родителят е с отворено сърце, готов да експериментира и най-вече да чуе детето си, тогава ще намери път към него и в следващите години, когато предизвикателствата са сериозни, ще съхрани връзката чрез съвместното четене. В периода на израстването на детето, книгите може да са единствения начин, по който да се достъпи до детето. Дори изборът на книга показва, какви проблеми има детето.

На въпроса, как да избираме книги за децата си, Валентина Стоева подчерта, че децата избират интуитивно книгите, когато имат право на избор. Отглеждането на читатели минава през безусловната любов и затова е необходимо да чуем детето. Добра насока е „Бисерче вълшебно“. „Да дадем право на избор, за да знаят децата ни как да правят избори, когато станат на осемнадесет“ – с тези думи завърши представянето на книгата Валентина Стоева.

На финала тя подчерта, че книгата е с кауза – издава се от фондация „Детски книги“ и всяка продадена бройка ще помогне да се дарят количества на библиотеките.  Така ще се изпълни и мисията на фондацията – да подготвя родителите, учителите и библиотекарите как да достигнат до децата и те да заобичат книгите, „защото заслужаваме функционално грамотно общество“, допълни Валентина Стоева.

Снимки: Ванеса Попова