Светла Божилова представи техника за създаване на приказки чрез Камишибай театър

Таня Йорданова

За трета поредна година, като част от програмата на фестивала „Пловдив чете“ пред Жълтата шатра, малките читатели имаха възможност да се запознаят с японското изкуство за разказване на истории „камишибай“, възникнало през 12 век.

Светла Божилова, която е библиотекар в НЧ „Светлина-1929 г.“ в село Труд, представи самата техника за създаване на приказки, чрез камишибай театър и превърна работилницата в интерактивна. Божилова сподели, че са необходими „твърд акварелен картон, акварелни бои и кутията за театъра“. За децата пред Жълтата шатра предизвикателството беше да подготвят рисунките за камишибай театър.

В деня, в който празнуват всички цветя, билки и дървета, библиотекарката избра да прочете картинната книжка „Явора“ с автор Лори Никълс на издателство „Мармот“. Затваряйки последната страница, тя добави, че когато работят в библиотеката с децата,  четат няколко пъти текста, спират, подчертават, за да решат кои са най-силните епизоди и да направият толкова картини, колкото е необходимо. „На този етап от създаването на театъра, следваме правилото да нарисуваме не повече от 10 слайда. Започваме с първото изречение от книжката: “Явора много харесваше името си“. Спираме, защото е важно – дава се име на книжката и ние подготвяме картина.“

Докато участниците пред Жълтата шатра създаваха слайдовете за „Явора“, Светла Божилова разказа чрез камишибай театър поругалската приказка „Рибката, която откри морето“. Котката Вероника оживя от сцената с думите: “Ще ти помогна, защото никога не съм срещала някой толкова смел като теб!“ Картините за приказката са подготвени от децата в читателския клуб „Работливковци“ към библиотеката в НЧ „Светлина-1929 г.“ съвместно с малките художници от школата по рисуване с ръководител Катя Петлова. Според Светла Божилова, тази съвместна дейност дава на децата възможността „да усещат библиотеката като дом и място, което им дава път за развитие. Симбиозата между театър, литература и изобразителното изкуство ги възпитава“.

Всички рисунки бяха оцветени и работилницата завърши с представяне на книжката „Явора“ чрез камишибай театър.

Снимки: Красимир Кръстев