„Закуска с нар“ – за света и човешката душа

Божана Апостолова и Илко Димитров представиха най-новата книга на известния писател

автор: Станислава Лопатарева

В дните, преди пълноводието, което ще залее любимия ни Пловдив с литература, имаме удоволствието да се срещнем с една изключителна личност – поет, белетрист, литературовед, публицист и преводач – професор Александър Шурбанов. Въпреки значението си на литературната сцена, той поразява със своята скромност и непринудено отношение. Въпреки множеството негови почитатели, които изпълниха заседателната зала на Народната библиотека „Иван Вазов“, за да се докоснат до най-новата му книга, професорът до последно беше притеснен (по собствените му думи), че вероятно не е особено популярен сред широката публика. Съмнението му обаче бе напълно опровергано от детайлните познания на пловдивчани, които присъстваха на творческата вечер.

„Закуска с нар“ събира непубликувани досега и нови стихове и есеистични текстове, които е написал Александър Шурбанов. Книгата е издание на ИК „Жанет 45“. Благодаря на Божана Апостолова, която е акушерката на тази книга и без нея тя нямаше да се роди, развълнувано обясни авторът. В стихотворението „Птичи кости“ той пише: „Птичи кости дремят у човека, птичи спомени.“ Силно е желанието му точно сега, когато вярата на човечеството „изстива“, когато светът ни е „зъл“ и е „неприлично да бъдем добри“ , точно сега е нужно да изградим една нова философия и ново виждане за възкресяването и преосмислянето на християнските ценности. Вечната тема за Вярата и как тя отеква в човешката душа, намира сериозно място в новата книга на поета. „За да пребориш злото, трябва да научиш доброто си сърце на малко зло“, разсъждава Александър Шурбанов.  

Поетът Илко Димитров представи особената структура на „Закуска с нар“. Книгата всъщност е разделена на осем части, четири времена и четири посоки. „Всяка от тези рамки се съотнася смислово със заглавията и подзаглавията и текстовете добиват много силна вътрешна убедителност и значение. По този начин авторът ни представя своите идеи за изкуството, за човешкия дух, за мъдростта и за обществото и постиженията на човешкия ум, обясни Илко Димитров.      

Авторът вижда символиката на Изтока, като пробуждането и началото на всяко едно нещо и Западът, като пропадането и края. Една от частите е озаглавена „Синоп“, градът (в днешна Турция), където Диоген е живял в своята бъчва, ни насочва към осмислянето темата за вечно търсещата натура на човека. И осъзнаването на живота като мигване на окото на фона на заобикалящия ни Всемир.  

Срещата с проф. Шурбанов завърши с дълга и развълнувана опашка от желаещи да получат книга и автограф от автора. И с благодарност за бисерите мъдрост, скътани в „Закуска с нар“, точно като зрънцата на божествения плод.