Нова книжна поредица повежда най-малките в сложния свят на емоциите

Марина Мирчева

„Моята първа книга за емоциите“ неусетно увлича по себе си децата и особено техните родители. Защото поредицата представя нещо повече от интересна детска книжка. Целта всъщност е чрез занимателно помагало малчуганите да се запознаят с различните човешки чувства и реакции, които започват да изпитват в ранната си възраст. Според авторката Лилия Русанова децата по-трудно овладяват силните емоции като гняв и страх, което пък притеснява и техните родители.

Всяка от книжките в поредицата (вече са издадени две от тях – „Ядосан съм!“ и „Страх ме е!“) въвежда малките читатели в ситуация, в която повечето от тях вече са попадали. Целта е да се припознаят в главния герой и да последват неговите стъпки към щастлив край на историята.

Следва табличка, в която малчуганите могат да попълнят какво са почувствали през съответния ден от седмицата. Тя е предназначена не само за тях, но и за родителите, които искат лесно да следят емоционалното състояние на децата си.

А в края има препоръки към мама и татко какво да направят, за да предотвратят евентуално влошаване на ситуацията. Указанията са написани в сътрудничество с детската психоложка Ани Владимирова. Авторката подчерта, че се допитвала до нея през цялото време, докато работи по книгите.

Самата Лилия Русанова има две деца, които от няколко години опознават емоциите си. „Откакто тръгнахме по този път, чета много по темата, за да мога да им помагам. Добре зная какви щети можем да нанесем ние, родителите, когато реакциите ни не са адекватни“, разказа тя.

Така авторката установява, че голяма част от литературата за емоционалното развитие при децата не отговаря на действителността. Този проблем не ѝ дава мира и тя постепенно се осмелява да публикува собствения си опит под формата на книжки за деца.

Илюстраторката на поредицата Милена Миткова призна, че с удоволствие се е съгласила да участва в проекта. Тя има малък син, който все още невинаги разбира какво точно чувства. В процеса на рисуване майката научава как може да бъде полезна на детето си в такива важни за емоционалното му развитие моменти.

В разговора се включи и актрисата Йоанна Темелкова, която прочете „Ядосан съм!“. След това някои от присъстващите родители споделиха свои техники за овладяване на емоционалните реакции на малчуганите.

Авторката обеща скоро да започне работа по продължението на поредицата. Но дотогава посъветва родителите да не омаловажават емоциите на децата си, а да се опитват да ги разбират и подкрепят. „Всичко започва от нашия пример. Как ние реагираме в дадена ситуация учи децата ни как те да реагират в бъдеще“ напомни Лилия Русанова.

Литературният фестивал „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.