Носителят на Орфеевия венец: Децата ми дават вяра да пиша

Ивелина Василева

Статията е публикувана в Медиакафе

Като пожелание за попътен вятър се усети хладното време за откриването на литературния фестивал „Пловдив чете“. Мрачното време не попречи сцената на Античния театър да бъде озарена от официалния старт, който даде хор „Детска китка“.

На церемонията заместник-кметът по културата Пламен Панов връчи престижните награди Орфеев венец и Златна четка на победителите тази година. Първото слово бе на основателката на фестивала и издателка на „Жанет 45“ Божана Апостолова. Тя благодари на всички присъстващи и подчерта, че само пловдвчани могат да търпят студа в името на книгата.

Окичен с Орфеевия венец за 2020 година е Георги Борисов, който прочете две от неговите поеми. Той изрази гордост и сърцато благодари за признанието. „Пловдив, смея да кажа, е градът на най-интелигентните хора. Аз съм от София и ние нямаме награда за поети, имаме разбитата улицата Граф Игнатиев. Тези млади деца от хор Детска китка тази вечер пяха за нас великолепно и да ви кажа, именно децата ми дават вяра да пиша“.

Орфеевият венец е създаден от Жорж Трак. Наградата се връчи за първи път през 2006 година на Константин Павлов, а през годините нейни носители са били Валери Петров, Борис Христов, Стефан Цанев, Дамян Дамянов (посмъртно), Екатерина Йосифова и други.

Георги Борисов е роден е на 17 юли 1950 г. в София. Завършва Френската езикова гимназия в родния си град и Литературния институт „М. Горки“ в Москва през 1974 година. Работил е като редактор във вестник „Литературен фронт“ (1976 – 1981), завеждащ отдел „Документална и художествена литература“ в „Профиздат“ (1986 – 1989), продуцент на направление „Литература и публицистика“ в БНТ (1994). От създаването на сп. „Факел“ (1981) е негов заместник-главен редактор, а от 1990 г. – главен редактор. Основател и директор на издателствата „Факел“ (1991 – 1995) и „Факел експрес“ (1995). От началото на 2009 г. е главен драматург на Народния театър „Иван Вазов.