Лили Йовнова отговаря на въпроси на литературния клуб на Френската гимназия

Поради извънредната ситуация, фестивалът Младият Пловдив чете не можа да се състои тази пролет, както е по традиция с множество срещи между ученици и писатели. Но това не означава, че изцяло разговорите няма да се случат. Младежите, въпреки че са заети, дори много повече сега с дистанционното обучение, не губят желание да общуват със своите любими автори. И правят това общуване възможно, макар и онлайн.

Учениците от литературния клуб на Френската гимназия в Пловдив написаха няколко въпроса на Лили Йовнова, която вече веднъж беше гостувала при тях и веднага ги спечели със своята поезия и лъчезарност. Тя, от своя страна, прие поканата за този импровизиран разговор с удоволствие и записа видео, в което отговаря на нейните читатели от ФЕГ Пловдив.

Няколко думи за нея: Лилия Йовнова е родена през 1999 г. в София, където живее и учи. Възпитаничка е на Американския колеж в столицата, в момента е студентка в Лондон. „Моментът преди порастване“ е първата стихосбирка на Лилия Йовнова. Преди две години тя се срещна с читатели във Френската гимназия в Пловдив, в „Spirt and Spirit“ в Петното и в бар „Ко Ши Прайм“ в Асеновград по покана на Литературен шейкър, както и с читатели в Пазарджик. Срещите бяха организирани в рамките на литературния фестивал „Младият Пловдив чете“.

Лилия Йовнова започва да пише през гимназиалните си години. Нейни неща може да прочетем в личната ѝ страница „Неразбирателства” https://www.facebook.com/blindletters/

Ето на какви въпроси на учениците от Френската гимназия отговори младата писателка:

  1. „Остани вкъщи“ или „Това е просто грип“?
  2. Планетата в момента благодарна ли ни е, че си седим вкъщи?
  3. Според теб хората дали четат и пишат повече, когато са под карантина?
  4. Написала ли си нещо, свързано със сегашната обстановка?
  5. Възможна ли е любовта в ситуация на коронавирус и ставаме ли по-добри така?
  6. Разкажи ни повече за участието си в проекта „Декамерон 2020“?
  7. Минаха две години от издаването на първата ти стихосбирка. Порастна ли за това време?
  8. Прощаваш ли повече отколкото трябва?

Статията в КАПАНА