Литературен куиз за Деня на книгата

автор Райна Кацарова

На 23-ти април – Световния ден на книгата и авторското право – като част от програмата на „Младият Пловдив чете“ се проведе Литературен куиз във Vintage House. Осем отбора пребориха сили за първото място в оспорвано състезание, а атмосферата беше изпълнена с веселие и много нови знания!

Знаете ли кой е Мирилайлай, чия е мечката Клеопатра и къде е родена Дора Габе? Участниците в Литературния куиз доказаха, че го знаят!

Състезанието беше доста оспорвано. Някои от отборите дойдоха заедно, други се сформираха  на място. Всеки отбор си измисли оригинално име, някои от най-закачливите бяха „Лудо-младо“, „Оптимус прайм“, „Златорог“, „Отбор Х“ и „Страшен пийч“.

Символичен домакин и куизмастър беше доброволецът на „Пловдив чете“ Тодор Рогошев, който умело водеше участниците из дебрите на литературата. Въпросите, подготвени от него, накараха състезателите да изровят от умовете си, факти, които дори не подозираха, че помнят.

Всеки следващ кръг се повишаваше нивото на трудност, но и това на забавление. Смехът и доброто настроение също се увеличаваха постепенно. За това, разбира се спомогнаха и приятната обстановка и съдействие предоставени от „Винтидж хаус“. На финала се стигна до дузпи и то не за първото, а за второто място.

В крайното класиране на първо място бяха отбор „Жабчета“, второ място заслужиха отбор „Блумсберита“, а трето – отбор „Мога да“. Наградите, както можете да се досетите, бяха…книги! Те бяха осигурени от издателства „Жанет 45“, „ICU Publishing“ и „Colibri“. Печелившите получиха възможност сами да си ги изберат според цитата написан върху опаковката, като принципът беше „Сляпа среща с книга“. Отборът на първо място получи и ваучери за още книжни изкушения, които единодушно реши да дари на деца в нужда!

Ето как водещият обобщи състезанието: „Има два варианта: Разбрали сте, че Пловдив много чете, или сте разбрали, че Пловдив има още много да чете.“
Представител на печелившият тим сподели рецептата за успех за следващи литературни куизи : “ Много е важно да имате учител в отбора. Важно е да имате млад човек, който скоро е бил на матура, защото добре познава българската литература. Трябва да имате един човек, който чете много и помни разни странни неща. Някой, който мисли логично – хубаво е да имате мъж, който има друг поглед. И жена – за интуиция.“

Аз бих добавила само: „Прекрасно ще е да имате в екипа човек като Стефка – човек енциклопедия, ерудиран и с услужлива памет. Стефка, която е библиотекар в Читалище  Алеко Константин, обича работата си, обича книгите. Стефка, която издирва трудни за намиране заглавия за читателите си и когато ги намери им звъни от лични си телефон.“

И така… Дора Габе е родена в Харманлък. Мирилайлай е магьосникът от Ян Бибиян. Мечката Клеопатра е собственост на доктор Соколов от Под игото, който всъщност не е доктор, но това вече е друга тема…

Усещам и се надявам, че тези куизи ще станат традиция. Следващият път елате и вие на този истински празник на книгите!