Силвия Недкова: Спасително е да се откажеш от егото

Когато казваме, че любовта ще спаси човечеството, то това не е онази любов между мъжа и жената, нито между децата и родителите

Това е онази любов, която усещаш, когато усетиш липите навън, когато видиш как слънцето се промъква през листата. Онази неназовима любов

Пловдив чете! Традиционният литературен фестивал, който всеки юни прави града средище на писатели, поети, художници, критици и ни напомня за силата, смисъла и необходимостта от словото. От 10 до 16 юни всичко в Пловдив е литература, а улица Райко Даскалов е превърната в своеобразна алея на книгата, където можете да потърсите любимите си заглавия на преференциални цени.

Четири събития и срещи с автори и книги белязаха първия ден на фестивала и дадоха подобаващ старт на литературната седмица, която ще бъде белязана от множество срещи, разговори, премиери, концерти, изложби, пребогата детска програма, както и традиционните награди Христо Г. Данов, Орфеев венец и Златна четка.

Родената в Пловдив Силвия Недкова беше един от първите автори в програмата на Пловдив чете. Силвия Недкова е литературен журналист и позната с коментарите си върху съвременната литературна сцена. В клуб Петното на Роршах тя представи дебютната си стихосбирка “Евангелие на тревата”. Книга, стихотворенията в която са писани в продължение на повече от 30 години.

“Евангелие на тревата малко ме изплаши. Изведнъж това, което беше скрито само за мен, се оказа нещо трайно и оставащо. Важно е човек да остави следа, без тя да пречи на другите следи. И това малко ме стресна. Дадох си сметка, че аз се вписвам в един огромен поток от много гласове, моят глас звучи заедно с тях, но това същевременно ме и стимулира, защото започнах да пиша повече. Аз се страхувам да казва, че съм поет със стихосбирка, защото не се възприемам като поет, а като човек, който мисли в метафори. И имах щастието да ги събера в тази книга.

Вижте цялата статия на Илия Димитров в МЕДИАКАФЕ