ПЛОВДИВ ЧЕТЕ превръща града в столица на книгата

Фестивалът на книгата се утвърди като едно от най-посещаваните и обичани културни събития в Пловдив

Близо 25 000 човека присъстват на разнообразните прояви

Над 100 участници се срещат лице в лице с читатели

Повече от 40 издателства гостуват в Пловдив и посрещат любители на книгите

Фестивал с традиции

Литературният фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ е основан и се организира за първи път през 2003-та година по идея на Божана Апостолова – поет, издател (издателство „Жанет 45“). Ежегодно Пловдив събира творци и почитатели заедно. В рамките на фестивала всяка година Народна библотека „Иван Вазов“ избира „Читател на годината от 5 до 105 години“ в няколко възрастови категории – традиция, която и до днес продължава. Тази година през юни предстои седемнадесето издание на ПЛОВДИВ ЧЕТЕ.

Близо 25 000 човека от всички възрастови групи участват в 70 организирани прояви в периода февруари-юни. Около 3000 жители и гости на града се наслаждават на откриващото събитие на Античния театър през юни.

С мисъл за децата и младежите – „Младият Пловдив чете“ от февруари до юни

„Младият Пловдив чете“ е утвърдена инициатива за насърчаване на интерес към четенето и книгите, която среща малки и пораснали читатели с талантливи творци. През 2019-та фестивалът започва в края на февруари и продължава до юни. В рамките на „Младият Пловдив чете“ се реализират повече от 20 събития – срещи, творчески работилници, работни семинари, доброволчески инициативи и други културни прояви. Така думите и техните автори стигат до децата. От две години в програмата се отделя специално внимание и на най-малките, които все още не ходят на училище. Водещ партньор е Детски отдел към Народна библиотека „Иван Вазов“.

Когато Пловдив е Европейска столица на културата, основната фестивална програма през 2019-та предстои в седмицата 10 – 16 юни. Предвиждат се срещи с писатели, преводачи, художници, професионалисти от културната сфера и библиотечни работници, издатели, литературни критици, музиканти, актьори. Участват както млади автори, така и утвърдени имена от съвременната българска и европейска литература. Събитията се провеждат в Народна библиотека „Иван Вазов“, училища, читалища, в къщите на Стария град и Капана, книжарници, утвърдени и нови културни пространства в града, които подкрепят литературни събития. Всички събития са с безплатен вход.

В рамките на „Пловдив чете“ се провежда АЛЕЯ НА КНИГАТАПловдив чете, организирана от Асоциация „Българска книга“. В книжарницата на открито над 40 издателства посрещат читатели от сутрин до вечер.

Отличие за поезия и оформление на книга

На церемонията за официалното откриване на „Пловдив чете“ в Античния театър се връчва „Орфеев венец“ – изящна пластика-копие на художника Жорж Трак, придружена от парична премия в размер на 5000 лева за високи постижения в областта на съвременната поезия. Носители на наградата са: Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев, Иван Цанев, Калин Донков, Екатерина Йосифова, Александър Секулов.

През 2019 година церемонията ще се състои на 11 юни (вторник) от 20 часа. В последните години в откриващото събитие участват известни български изпълнители като група „Фондацията“, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Васил Найденов, Джанис Харингтън заедно с „Венци Благоев джазтет“ и Хилда Казасян, Орлин Горанов, Тони Димитрова и др.

От 2015 година организаторите на „Пловдив чете“ връчват и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Носители са: Христо Гочев, Яна Левиева, Кирил Златков, Иво Рафаилов.

Естествена професионална тежест добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Пловдив.

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ се провежда в партньорство с Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Асоциация „Българска книга“, НАРД-Национален алианс за работа с доброволци. През последните 3 години над 300 доброволци участват в подготовката и провеждането на фестивала.

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2019 е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и пловдивчани. Партньори са национални и регионални медии, културни институции, университети, училища, читалища, НПО, частни компании, хотели и заведения.