Стефан Цанев

Стефан Цанев е роден на 7 август 1936 година. Завършва журналистика в Софийския университет и драматургия в Московския киноинститут, учи и право. Работил е като журналист, също и в киното, а от 1967-а е бил драматург на различни театри: на Сатиричния театър в София, на Театър 199, на Театър “София”, на Пловдивския театър, на Военния театър.

Стефан Цанев е автор на 16 стихосбирки. Написал е над 30 пиеси, между които култовите „Последната нощ на Сократ”, „Величието и падението на Стефан Стамболов”, забраняваната пиеса „Любовни булеварди”, „Страшният съд”, „Процесът против богомилите”, др. Автор е на четиритомното издание „Българските хроники, носител на много награди. Стиховете му са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му „Последната нощ на Сократ“ и „Другата смърт на Жанна д`Арк“ са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Измир, Истанбул и др.

Най-новата му книга „Небесна гледна точка“ съдържа стихотворения, писани през ХХІ век, но и няколко по-стари. „Надявам се, че все още са живи. Няма нищо по-тъжно от това да надживееш изкуството си. За поета е все едно дали е жив, или е умрял. Ако те помнят, ако те четат – жив си. Не те ли четат, не те ли помнят – и да са жив, мъртъв си. Жестоко е, но е истина. Изкуството е съпротива срещу смъртта“, казва Стефан Цанев.

„А какъв е смисълът на живота? Какво представляваме ний, с нашите жалки боричкания за власт, за слава и за богатства, с нашите войни и убийства върху тази третокласна планетка, кръжаща около звезда-джудже в покрайнините на провинциална галактика, забутана сред гъмжилото от милиарди галактики в черната утроба на Вселената?
Забелязва ли ни някой отгоре?

Тази книга е пълна с много други въпроси, каквито хората, затънали в блатото на битието, предпочитат да не си задават. И може би са прави. Затова:

Не четете тази книга – ще ви натъжи.

Истините не са вкусни – яжте весели лъжи!„, заключава големият писател.

Стефан Цанев е носител на орден „Стара планина”, първа степен.