доц. д-р Александър Гьошев

Александър Гьошев е преподавател по графичен дизайн и илюстрация в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Завършил е СХУ „Цанко Лавренов“, специалност „Графика“. През 1996 е приет в курса на проф. Владислав Паскалев, катедра „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в НХА. Защитава магистърска степен през 2001. През 2010 е приет за докторант в катедра „Книга и печатна графика“ на НХА и под ръководството на проф. Кирил Гогов изследва художествените характеристики на лъва – българския национален символ. Защитава докторска степен през 2016 година. Професионалната му реализация е свързана с художествената редакция и оформление на книгата. Художник е на десетки албуми на историческа, културна и художествена тематика, учебници и учебни помагала, книги, исторически хроники и други.

Работи върху различни издания и албуми – Български традиционен календар – илюстрована енциклопедия на БАН, Български традиционни накити и носии – издание на РЕМ Пловдив, Съединението на България – албум посветен на 120 годишнината от Съединението и др. Носител е на различни награди, сред които Почетен знак на Пловдив 2014, „Златен лъв“ за най-добър издателски проект през 2013 г, Почетен плакет „120 г. от Съединението на България“ и др.
Графичният дизайн на Александър Гьошев върху рисунката на художника Симеон Паунов подчертават културното многообразие, което се стремим да покажем. Идеята на А. Гьошев за оформлението е продължена и от Георги Сейменски в афиша на второто издание на семинара.