Група Остава

Остава е българска рок – алтърнътив група създадена през 1991 година в град Габрово, като студентска група от Георги Димитров Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – баскитара и Драгомир Георгиев Димитров – барабани.

Вокалът Свилен Ноев се присъединява през 1995 г. Групата започва да свири песни, написани и изпяти главно от Ноев. Въпреки това, Георгиев е главен вокал на няколко песни. Барабанистът Даниел Петров заменя Драгомир Димитров през 1999 г., като по този начин се формира състава за първия албум на групата.

„Пинг-понг“ (2000 г.) е първия дългосвирещ албум на „Остава“. Албумът редува меланхолични балади и изпълнения с китара. Остава бързо набира популярност, особено след като „Ще дойдеш ли с мен?“ печели наградата на телевизия ММ за „Най-добра рок-алтернативна песен на 2000 година“. Вторият сингъл от албума излиза през 2001 г. и се казва „Мъничко човече“ и печели наградата на телевизия ММ за „Най-добра рок-алтернативна песен на 2001 година“. По това време група Остава имат концерти в различни места в София и цяла България.

„Любов по време на война“ е може би най-значимия албум на „Остава“. Албумът показва по-нататъшното развитие на стила им и съвместната работа на текстописеца Ноев и китариста Георгиев. Надарения мулти-инструменталист Михайл Шишков се присъединява към групата, добавяйки зрелост и завършеност на звука им. Албумът е много добре приет и установява група Остава като една от най-видните български инди-рок бадни. Верни фенове следят изявите им из цяла България.През 2003 г. се сменя отново състава. Барабанистът Даниел Петров напуска „Остава“ и България. Заменен е от Владимир Василев, познат от групите „Анимационерите“ и „Cigaretta“. С него групата продължава записването третия си студиен албум. Петров се връща година и половина по-късно. Албумът „Mono“ е издаден през декември 2004 г. Както Ноев го описва, звукът на албума е „далеч от меланхолия, с която обикновенно е свързана „Остава“. В действителност, „Mono“ разполага с няколко закачливите софт-рок парчета, смътно наподобяващи суровия екзистенциализъм на по-ранните произведения. От албума е сингъла „Шоколад“, който се задържа шест седмици на първо място в Топ 100 на България, печели наградата на телевизия ММ за „Най-добра рок-алтернативна песен“ за 2004 г. и на БГ Радио за „БГ песен за 2005 г.“.

Следват албумите „Rock & roll song designers?“ (2008 г.), „Океан“ (2015 г.), „The Best of Ostava (Live)“ (2016 г.) и „Кислород“ (2022).