Георги Господинов

Георги Господинов (1968) е поет, писател и драматург. Той е първият българин носител на международната награда за литература „Букър“ за 2023 година с романа „Времеубежище“ в превод на английски от Анджела Родел. “Един от най-важните европейски писатели днес“, пише за него аржентинският писател и историк на четенето Алберто Мангел. Влиза в литературата със стихосбирките си Лапидариум и Черешата на един народ. Международна известност му носи дебютният роман Естествен роман, публикуван на 23 езика.

Романът Физика на тъгата (2012) печели Наградата за централноевропейска литература “Ангелус“ (2019) и Международната литературна награда “Ян Михалски“ (2016), връчвана в Швейцария. Финалист е на няколко европейски и американски награди, сред които ПЕН Американ Транслейшън Прайз, Премио Стрега Еуропео и др. Романът излиза на 18 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, арабски. За него пишат издания като “Ню Йоркър“, “Ди Цайт“, “Либерасион“. “Истинското търсене на Георги Господинов е как да живеем с тъгата”, пише “Ню Йоркър“ в голяма статия за романа. “Дяволска книга. Незабавно да се прочете…“, възкликва философът Жан Люк Нанси в “Либерасион“. Според нобеловата лауреатка Олга Токарчук този роман е безспорна част от съвременния европейски канон.

Господинов е автор на пиесите D.J. и Апокалипсисът идва в 6 вечерта, на либрето за опера Space Opera (2015, Познан, композитор: Александър Новак), на графичния роман Вечната муха (с художника Никола Тороманов). 

Под името му излизат също така четири сборника с разкази, първият от които е И други истории (2001),  а последният – Всичките наши тела. Свръхкратки истории (2018). Сляпата Вайша, кратка анимация по едноименния му разказ (реж. Теодор Ушев), е финалист за наградите Оскар 2017. 

Живее на различни места, където го отведат книгите му. През 2018 е за година в Ню Йорк с писателската стипендия на Кулман Център към Нюйоркска обществена библиотека. А през 2019/2020 е в Берлин по покана на Wissenschaftskolleg.

Най-новата му книга е романът Времеубежище, която излиза през април 2020 в пика на карантината и пандемията и заема челните места в класациите за най-търсени книги. Романът е отличен с една от най-големите европейски награди за литература – Премио Стрега Еуропео (2021). През 2023 година Времеубежище, в превод на английски на Анджела Родел, спечели Международния Букър.