Чавдар Ценов

 Чавдар Ценов е роден на 24 март 1956 г. в гр. София. Завършил е Френската гимназия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е като редактор, репортер и коректор в различни издателства и вестници. Превежда от френски език хуманитаристика и художествена литература.

Белетрист, пише предимно разкази. Автор още на два романа (2012, 2018), на книга с кратки новели (2015) и на едно „съчинение“ – „Удавената риба“ (1999). Първата му публикация е в средношколското сп. „Родна реч“ (1975) – разказът „Короните“, но същинският му дебют е разказът „Кучетата на Томи“ (сп. „Пламък“, 1984). Публикува още в сп. „Летература (Lettre International)“, „Страница“, „Сезон“, „Алтера“, „Съвременник“, „Артизанин“; във в. „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Капитал“, „Сега“, и др.

Книгите му носят признанието на критиката и на литературните награди. Освен няколко номинации за национални награди Ценов два пъти е награждаван с Националната литературна награда Христо Г. Данов: за сборника с новели „Отклонения наесен“ (2015) и за романа „Накъде тече реката“ (2019); носител на Годишната награда на „Портал Култура“, на наградата на в. „Литературен форум“, на националното литературно отличие Дъбът на Пенчо (2019) за принос в модерната българска литература.