Преслава Виденова

Преслава Виденова е родена през 1996 г. в Шумен, завършва езикова гимназия във Варна, живяла е за кратко в Гърция, Холандия и Германия. През 2014 г. спечелва първа награда на националния рецитал-конкурс „Яворови дни“. През 2015 става стипендиант на фондация „Комунитас“. През 2016 г. е отличена с първа награда в раздел поезия на конкурса „Петя Дубарова“. През 2018 г. записва специалността „Изкуство и култура“ в Маастрихт. През 2019 прекъсва следването си, за да се върне в България. Лауреат е на тридесет и седмото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2020), след който дебютира като млад автор със стихосбирката „Постоянна експозиция“(2021).    

Конкурсът „Веселин Ханчев“ се организиран ежегодно от Библиотека Родина. Книгата се издава със съдействието на Община Стара Загора.  Редактор на книгата е Марин Бодаков. Оформлението е дело на Иво Рафаилов.    

Преслава Виденова наблюдава света с неотстъпчива, но деликатна сдържаност. Поезията ѝ фиксира тревожността, хладината, отказът от сантименти, характерни за съвремието ни, но едновременно с това издирва съкровеното и меко подсказва – трудно е „да мълчиш така безукорно, че да не можеш да се оправдаеш пред самия себе си.“ Прочетете тази книга! И когато пише, Преслава Виденова удържа в себе си – скрито и безпощадно – етичните императиви, без които човешкото ни съществуване не би било възможно.

Ина Иванова

* * *
ИЗНАСЯНЕ НА СИНА

В последната най-южна стая
на последния обитаван апартамент
на последния двайсет и втори етаж
на едничкия блок в този тъжен,
населен предимно със скитници,
лунатици и амбулантни търговци,
в пазарните дни процъфтяващ
най-краен квартал
моят малък невзрачен Христос
вдигна микровъстание.
Моят малък невзрачен Христос
слезе от малкото сувенирно разпятие,
заковано в подпухналата от влага стена,
и отърсвайки всичката пепел
и всичките сажди, полепвали някога
по миниатюрното му лакирано дървено
мъченическо тяло, бог излезе от стаята,
без да каже и думичка.

От книгата „Постоянна експозиция“ (ИК „Жанет 45“, 2021)

Още за Преслава Виденова ТУК

Снимка: Ванеса Попова