Капка Кънева

Капка Кънева е автор, популярен най-вече с работата си с хартия и светлина, в сферата на книжния дизайн. В своята изложба в галерия „Лабиринт“ за Пловдив чете 2022 тя представя авторски арткниги инсталации в поредици от светлинни състояния.

Изследва възможностите на детската пространствена книга да поражда интерес и отношение към четенето. Преподава в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия, чийто възпитаник е.

Сред издателствата, за които работи, са „Лист“, „Кръг“, „Панорама“, „Смол стейшънс прес“ и Oxford University Press, Мадрид. Автор е на изследването „Играта като книга“ („Панорама“, 2014).

Наградата от Осмото международно триенале на сценичния плакат (София, 2016), наградата за фотоилюстрация от международния BookILL Fest, (Ново Милошево, 2018), наградата за най-добра детска книга от международния конкурс Image of the Book (Москва, 2019) и „Златна четка“ от фестивала „Пловдив чете“ за изключителни постижения в художественото оформление на книгата (2021) са някои от отличията, които са й присъждани.

Номинирана е за ALMA – мемориална награда „Астрид Линдгрен“ за илюстрация за 2021 и 2022.